mens en samenleving logo

Europa krijgt Google op de knieën

Google stemt voor het eerst in met wettelijke beperkingen op de presentatie van zijn zoekresultaten, meldt de Britse zakenkrant The Financial Times.

In een ontwerpakkoord met de EU zou Google er zich onder meer toe verbinden om prominente links te plaatsen naar de zoekmotoren van concurrenten op haar eigen resultatenpagina. Google behandelt 90 % van alle internetzoekopdrachten in Europa.

Het akkoord zou het sluitstuk zijn van een drie jaar lopend onderzoek dat er kwam na klachten van onder meer Microsoft. Specialisten verwachten dat de impact van de nieuwe presentatie van de zoekresultaten beperkt zal zijn. ‘Het is onwaarschijnlijk dat veel gebruikers van Google zullen wakker liggen van die links naar concurrenten’, nuanceert Eric Goldman, professor aan de Santa Clara University of Law in California. De EU zou wel eens ‘veel geld en tijd kunnen besteed hebben om zeer weinig zoekgedrag te veranderen.’ De deal laat Google toe om een zware antitrustboete vanuit Europa te vermijden.

De Amerikaanse groep bespaart er zich volgens de Britse zakenkrant ook een pak stevige transatlantische regelneverij vanuit de VS en Europa mee.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers