ECB effent pad voor renteverlaging

De Eu­ro­pe­se Cen­tra­le Bank (ECB) ver­laagt nog maar eens de groei­voor­uit­zich­ten voor de eco­no­mie van de eu­ro­zo­ne. Voor 2013 wordt nu een krimp met 0,4 pro­cent voor­speld. Ver­mits de in­fla­tie onder de doel­stel­ling zal blij­ven, zit er wel­licht een ren­te­ver­la­ging aan te komen.

ECB-voor­zit­ter Mario Drag­hi mag er dan vro­lijk heb­ben uit­ge­zien toen hij in Frank­furt naar de pers­con­fe­ren­tie stap­te, de bood­schap die hij bracht was dat niet. Het bruto bin­nen­lands pro­duct (bbp) van de eu­ro­zo­ne zal dit jaar 0,4 pro­cent krim­pen, meer dan de tot dus­ver ver­wach­te 0,3 pro­cent. In 2014 zou de eco­no­mie weer groei­en, maar slechts met 1 pro­cent. In de­cem­ber was nog 1,2 pro­cent voor­speld.

Toen hakte Frank­furt ove­ri­gens on­ge­na­dig in de groei­prog­no­se voor 2013, die in een trek van plus 0,5 naar minus 0,3 pro­cent ging.

In­fla­tie

Vol­gens de ECB is de in­fla­tie ab­so­luut geen pro­bleem. Voor 2013 en 2014 re­kent de bank nu op een in­fla­tie van res­pec­tie­ve­lijk 1,6 en 1,3 pro­cent (eer­der was dat 1,6% en 1,4%).

Dat be­te­kent de facto dat de ECB er van uit gaat dat ze bij on­ge­wij­zigd be­leid dit én vol­gend jaar haar in­fla­tie­doel­stel­ling in neer­waart­se zin zal ra­te­ren. De ECB streeft im­mers naar een in­fla­tie van ‘min­der dan maar dicht bij 2 pro­cent’.

Hier­uit kan wor­den af­ge­leid dat er ruim­te is voor extra sti­mu­lus, of zelfs nood daar­aan.

Be­gro­tings­te­kort

Drag­hi had het ook over de be­gro­tin­gen van de eu­ro­lan­den. Het be­gro­tings­te­kort be­droeg in 2011 ge­mid­deld 4,2 pro­cent, was in 2012 te­rug­ge­bracht tot 3,5 pro­cent en moet naar 2,8 pro­cent in 2013. De ECB-voor­zit­ter ha­mer­de er op dat struc­tu­re­le her­vor­ming ‘on­der­deel moe­ten uit­ma­ken’ van de be­spa­rings­pro­gram­ma’s.

Ren­te­ver­la­ging

Om 13.45 uur raak­te al be­kend dat de ECB, zoals ver­wacht, haar ba­sis­ren­te hand­haaft op 0,75 pro­cent. Hier­over zei Drag­hi dat ze een ren­te­ver­la­ging heb­ben be­spro­ken.

Samen met de som­be­re groei­prog­no­se en het voor­uit­zicht dat de ECB dit en vol­gend jaar haar in­fla­tie­doel­stel­ling zal ‘un­ders­hoo­ten’, lijkt dat het pad te ef­fe­nen voor een ren­te­knip in april.

bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo