Innovatiesteun vooral naar tien slokoppen

De tien grootste ontvangers van innovatiesteun ontvingen in 2011 63,4 miljoen euro. Dat is 59 procent van de totale bedrijfssteun voor onderzoek en ontwikkeling. De grootste slokop was Janssen Pharmaceutica (15,2 miljoen euro). Ook Alcatel-Lucent, Philips, Umicore, Bekaert, ON Semiconductors en Agfa ontvingen miljoenen aan innovatiesteun. Als gekeken wordt welke bedrijven de afgelopen tien jaar de meeste innovatiesteun ontvingen, dan prijken dezelfde tien bedrijven bovenaan.

De cijfers komen van minister van Innovatie Ingrid Lieten (SP.A), die de verdeling berekende van de subsidies die worden uitgereikt door het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Dat is een van de grote subsidiërende agentschappen in Vlaanderen. Het beschikt dit jaar over een budget van 316,1 miljoen euro om de Vlaamse kenniseconomie aan te zwengelen. Iets minder dan de helft daarvan – 142,2 miljoen euro – wordt besteed aan bedrijfsondersteuning.

Niet alleen de sterke concentratie van de middelen bij een relatief klein aantal multinationals valt op. Ook het feit dat de werkgelegenheid bij deze innovatiekampioenen systematisch krimpt, is opmerkelijk. In negen jaar tijd zijn bij de grootste ontvangers van innovatiesubsidies 6.600 banen verloren gegaan.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo