China onttroont VS als grootste handelsnatie

China was vorig jaar een gro­te­re han­dels­na­tie dan de VS. Dat merkt het pers­bu­reau Bloom­berg op.

De Ame­ri­kaan­se im­port en ex­port ver­te­gen­woor­dig­de vorig jaar 3.820 mil­jard dol­lar (2.860 mil­jard euro), ter­wijl de Chi­ne­zen voor 3.870 mil­jard dol­lar in- en uit­voer­den. China had in 2012 ove­ri­gens een han­dels­over­schot van ruim 231 mil­jard dol­lar, tegen een Ame­ri­kaans han­dels­te­kort van bijna 728 mil­jard dol­lar.

Daar­mee heeft China de titel van groot­ste han­del­drij­ver ter we­reld (vol­gens de som van in- en uit­voer) af­ge­no­men van de Ver­e­nig­de Sta­ten. Een mijl­paal in de uit­da­ging die China vormt voor de VS. Zij do­mi­neer­den de we­reld­wij­de han­del sinds het einde van de Twee­de We­reld­oor­log, be­na­drukt Bloom­berg.

‘China wordt in snel­tem­po de be­lang­rijk­ste bi­la­te­ra­le han­dels­part­ner voor veel lan­den we­reld­wijd’, zegt ont­slag­ne­mend eco­noom Jim O’Neill van Gold­man Sachs. ‘Aan dit ritme zul­len vele Eu­ro­pe­se lan­den tegen het einde van dit de­cen­ni­um meer han­del drij­ven met China dan met an­de­re part­ners in Eu­ro­pa.’

De Chi­ne­zen be­gon­nen zich eind jaren ze­ven­tig, na de­cen­nia van iso­le­ment onder Mao Ze­dong, te rich­ten op han­del en bui­ten­land­se in­ves­te­rin­gen. Het re­sul­taat was een jaar­lijk­se eco­no­mi­sche groei van ge­mid­deld 9,9 pro­cent tus­sen 1978 en 2012. Dat le­ver­de China in 2009 al de titel op van groot­ste uit­voer­der ter we­reld. De VS blij­ven de groot­ste in­voer­der.

De Ame­ri­kaan­se eco­no­mie blijft wel dub­bel zo groot als de Chi­ne­se. Het Ame­ri­kaan­se bruto bin­nen­lands pro­duct be­droeg 15.000 mil­jard dol­lar in 2011, ter­wijl het Chi­ne­se bbp toen af­klok­te op 7.300 mil­jard dol­lar.

Net van­daag vie­ren de Chi­ne­zen Nieuw­jaar, het jaar van de slang.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo