Electrabel ziet marktaandeel onder 50 procent zakken

Dat blijkt uit gegevens van januari op de website van de Vlaamse energieregulator VREG. Op de gasmarkt daalde het Electrabel-marktaandeel eerder al onder de helft.

Het verlies aan marktaandeel voor Electrabel gaat snel. Begin vorig jaar had het bedrijf nog 60 % van de Vlaamse electriciteitsmarkt in handen, maar in december bleef daar nog maar 50,05 % van over. In januari 2013 daalde het marktaandeel verder tot 47,92 %.

Op de gezinsmarkt daalde het aandeel enkele maanden geleden al onder de helft (met nog 45,86 % in januari), maar dat werd nog gecompenseerd door de sterkere positie van de historische leverancier op de professionele markt. Daar daalde het marktaandeel in november onder de 60 % en stond het in januari op 58,41 %.

Op de volledige gasmarkt had Electrabel in januari nog een marktaandeel van 44,71 %. Het bedrijf ging in november vorig jaar onder de kaap van 50 %.

Op beide markten zijn EDF Luminus (circa 20 %) en eni (10 %) de grootste uitdagers.

Het dalende marktaandeel is het gevolg van het steeds toenemende aantal leverancierswissels. . Bijna 104.000 kozen voor een andere elektriciteitsleverancier (dubbel zoveel als in januari 2012) en bijna 80.000 stapten over naar een andere gasmaatschappij, een verdrievoudiging tegenover een jaar gelden.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo