Google doet toegevingen aan Europa

De in­ter­net­gi­gant Goog­le heeft de Eu­ro­pe­se Com­mis­sie voor­stel­len be­zorgd om een einde te maken aan een aan­sle­pend on­der­zoek naar mis­bruik van een do­mi­nan­te po­si­tie. Dat heeft een woord­voer­der van eu­ro­com­mis­sa­ris voor Con­cur­ren­tie Joaquin Al­mu­nia vrij­dag mee­ge­deeld.

De Com­mis­sie open­de in no­vem­ber 2010 een on­der­zoek tegen Goog­le op basis van klach­ten van con­cur­ren­ten, zoals het door Mi­cro­soft aan­ge­koch­te in­ter­net­por­taal Ciao. Uit het on­der­zoek bleek vol­gens de Com­mis­sie onder meer dat Goog­le zijn eigen ge­spe­ci­a­li­seer­de dien­sten be­voor­deel­de bij het tonen van zoek­re­sul­ta­ten, ten op­zich­te van die van con­cur­ren­ten. Als de ge­brui­ker pak­weg een adres of een res­tau­rant zoekt, is de kans groot dat een dienst van een van de doch­ters van Goog­le hoog bij de zoek­re­sul­ta­ten prijkt.

Goog­le stel­de in juli 2012 een aan­tal bij­stu­rin­gen voor, maar die wer­den door de Com­mis­sie on­vol­doen­de ge­acht. Een ge­sprek tus­sen Al­mu­nia en ceo Eric Sch­midt van Goog­le bracht beide par­tij­en nader tot el­kaar, maar Goog­le moest tegen eind ja­nu­a­ri van dit jaar wel nog ge­de­tail­leer­de en­ga­ge­men­ten over­ma­ken.

De Com­mis­sie gaat de en­ga­ge­men­ten van Goog­le ana­ly­se­ren. Het on­der­zoek kan ge­slo­ten wor­den in­dien ze tot de con­clu­sie komt dat de con­cur­ren­tie­be­zwa­ren van de baan zijn. Blijft Goog­le de con­cur­ren­tie­re­gels over­tre­den, dan kan de Com­mis­sie Goog­le uit­ein­de­lijk een boete tot 10 pro­cent van zijn jaar­om­zet op­leg­gen.

De Ame­ri­kaan­se con­cur­ren­tie­waak­hond, de Fe­de­ral Trade Com­mis­si­on, zette zijn on­der­zoek na twee jaar stop, en stel­de geen be­wij­zen te vin­den dat de con­cur­ren­tie­re­gels ge­schon­den wer­den. Dat was voor Eu­ro­pa ech­ter geen reden om het eigen on­der­zoek ook stop te zet­ten.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo