Faillissementen in januari ‘hallucinant’

In ja­nu­a­ri gin­gen in België 1.​147 be­drij­ven over de kop. Dat is een stij­ging met ruim 40 pro­cent te­gen­over ja­nu­a­ri vorig jaar, toen met 817 fail­lis­se­men­ten al een re­cord voor de maand ja­nu­a­ri sneu­vel­de. Dat meldt han­dels­in­for­ma­tie­kan­toor Gray­don, dat spreekt van ‘hal­lu­ci­nan­te’ cij­fers.

Een ab­so­luut maand­re­cord werd net niet ge­bro­ken: in sep­tem­ber 2012 wer­den 1.​187 fail­lis­se­men­ten ge­no­teerd. Gray­don merkt wel op dat de fail­lis­se­men­tenevo­lu­tie een cy­clisch ver­loop kent, waar­bij de hoog­ste waar­den nor­maal in sep­tem­ber-ok­to­ber wor­den ge­no­teerd, ter­wijl ja­nu­a­ri in het ver­le­den steeds la­ge­re cij­fers naar voor bracht.

In alle drie de ge­wes­ten is er een stij­ging. In Brus­sel gin­gen zelfs de helft meer be­drij­ven over de kop.

Ook het aan­tal jobs dat op de tocht komt te staan als di­rect ge­volg van het fail­lis­se­ment van de werk­ge­ver, piekt. De be­drij­ven die in ja­nu­a­ri fail­liet gin­gen, gaven werk aan 2.​583 men­sen. Het gaat vol­gens Gray­don om het zwaar­ste cij­fer van de af­ge­lo­pen 10 jaar.

Voor­al in Vlaan­de­ren is het job­ver­lies groot. Af­ge­lo­pen maand gin­gen 1.​288 banen ver­lo­ren, een stij­ging met 118 pro­cent. Enkel bin­nen het Waals ge­west blijft het job­ver­lies on­ge­veer sta­biel.

De sec­to­ren die het hardst ge­trof­fen zijn, zijn de bouw­nij­ver­heid (+69,4%), de klein­han­del (+66,3%) en de za­ke­lij­ke dienst­ver­le­ning (+43,7%).

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo