Personeel IJsboerke wil uitleg van Frère

De roomijsproducent zit in slechte papieren en is sinds begin januari beschermd tegen zijn schuldeisers via de wet continuïteit ondernemingen (WCO). IJsboerke werd in 1998 overgenomen door de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM) van Albert Frère en ging sindsdien als de Belgian Icecream Group (BIG) door het leven. NPM is voor 100 procent aandeelhouder van BIG. Enkele jaren geleden kocht BIG kort na elkaar twee andere roomijsfabrikanten op: Mio in Chenée en Artic in Kuurne, wat volgens de bonden bijgedragen heeft tot de huidige slechte papieren.

Volgens de vakbonden heeft de aandeelhouder, de Nationale Portefeuillemaatschappij, de touwtjes nu opnieuw in handen genomen. “Daarbij hoort het personeel veel spreken over rendabiliteit, efficiëntie en kostenverlaging, maar weet men weinig concreets over wat er met hen in de toekomst zal gebeuren,” klinkt het.

Concreet zal tijdens de consultatie bekeken worden wat de wensen van het personeel zijn, en tot hoever de vakbondsafgevaardigden mogen gaan. “Dat gaat over onderhandelingen met wie dan ook”, zegt Dirk Verhaegen namens het vakbondsfront, “directie, een eventuele overnemer of de aandeelhouder.”

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo