Honderd rijksten kunnen vier keer eind maken aan armoede in de wereld

De honderd rijkste mensen verdienden in 2012 samen ruim 180 miljard dollar verdiend. Volgens Oxfam volstaat dat om wereldwijd vier keer paal en perk te stellen aan de armoede. Oxfam voegt er aan toe dat de economische crisis de superrijken nog rijker maakt.

Oxfam stelt dat extreme welvaart onethisch en economisch inefficiënt is. Daarnaast verlamt het de politiek, is het sociaal laakbaar en schendt extreme welvaart het milieu
“De rijkste 1 procent heeft de voorbije jaar zijn inkomen met 60 procent zien toenemen, de financiële crisis versnelt dat proces eerder dan het te vertragen”, aldus Oxfam.

Luxegoederen
De markt van luxegoederen kent sinds het begin van de crisis een jaarlijkse groei van meer dan 10 procent, aldus nog het rapport. Mensen in extreme armoede moeten het stellen met minder dan 1 euro per dag.

Het nieuwe rapport van de internationale organisatie ter bestrijding van armoede en ongelijkheid draagt de titel ‘De prijs van ongelijkheid: hoe extremen in welvaart en inkomen ons allemaal kwetsen’. Oxfam argumenteert dat deze extreme concentratie van welvaart het indijken van armoede in de weg staat.

World Economic Forum
Het rapport werd een week voor het World Economic Forum in het Zwitserse Davos gepubliceerd. Oxfam roept wereldleiders op tegen 2015 de extreme welvaart een halt toe te roepen en de versnelde toename van ongelijkheid om te keren.

Oxfam stelt dat extreme welvaart onethisch en economisch inefficiënt is. Daarnaast verlamt het de politiek, is het sociaal laakbaar en schendt het het milieu.

Maatregelen
Het rapport stelt enkele maatregelen voor om de extreme armoede terug te voeren naar het niveau van de jaren 90 van de voorbije eeuw. Zo zou het opdoeken van belastingparadijzen voor 189 miljard dollar extra belastinggeld per jaar zorgen, moet wereldwijd een minimum bedrijfstaks worden ingevoerd, moeten lonen aangepast worden aan de kapitaalopbrengst en moet meer worden geïnvesteerd in gratis openbare diensten.

Volgens Oxfam is het probleem van globale aard. “In het Verenigd Koninkrijk evolueert de ongelijkheid snel naar het niveau van de tijd van Charles Dickens. In China gaat 60 procent van het inkomen naar 10 procent van de bevolking. De ongelijkheid in Zuid-Afrika is vandaag groter dan aan het eind van de Apartheid”.

In de VS is het aandeel in het nationaal inkomen van de rijkste 1 procent verdubbeld van 10 procent in 1980 tot 20 procent vandaag. Voor de rijkste 0,01 procent is het aandeel in het nationaal inkomen zelfs verviervoudigd.

“We kunnen niet langer stellen dat het scheppen van welvaart voor enkelen tot meer middelen voor de massa zal leiden. Al te vaak is het omgekeerde waar”, stelt Jeremy Hobbs, directeur van Oxfam International.

Superrijken controleren politiek
Hij verklaart dat de concentratie van welvaart bij een kleine toplaag de economische activiteit vermindert, waardoor het voor de grote massa moeilijker wordt aan de economie deel te nemen.

Het rapport beklemtoont verder dat zelfs de politiek gecontroleerd wordt door de superrijken, wat leidt tot een beleid dat “voordelig is voor de allerrijksten en niet voor de arme meerderheid, zelfs in moderne democratieën”.

“Het is hoog tijd dat onze leiders het systeem herzien zodat het in het belang van de hele mensheid werkt en niet enkel voor een globale elite”, voegt hij er aan toe.

Overmorgen start in Davos het vierdaagse World Economic Forum. Op deze jaarlijkse bijeenkomst van financiële leiders gaat de aandacht naar het doen heropleven van de wereldeconomie, de crisis in de eurozone en de conflicten in Syrië en Mali.

Bron: De Morgen

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo