Amerikaans investeringsvolume in België opnieuw gedaald

Precieze cijfers heeft Amcham nog niet, maar in 2012 zal het investeringsvolume zijn gedaald, net als in 2011. ‘Weliswaar een lichte daling’, zo gaat Claes ervan uit. Ook de tewerkstelling in Amerikaanse bedrijven in ons land gaat er opnieuw op achteruit. Niettemin blijven de VS de grootste investeerder in België.

De reden is de zwakke economische toestand en de malaise in de EU in het bijzonder. ‘Maar voor België komen daarbij nog eens bovenop de competitieve nadelen. Op een bepaald moment begint dat door te wegen’ bij het nemen van investeringsbeslissingen, aldus Claes. Hij verwijst naar de sluiting van Ford Genk, dat wordt gesloten omwille van de overcapaciteit. ‘Maar waarom dan niet een Spaanse of Duitse fabriek? Loon zal ongetwijfeld hebben meegespeeld’.

Voor 2013 is de Amcham-topman optimistischer. ‘Het begin van het jaar zal moeilijker zijn. Maar als de Amerikaanse economie zal aantrekken, kunnen we daar op voortbouwen’.

De regeringsmaatregelen inzake loonkost – de lonen worden geblokkeerd – zijn alvast een begin. ‘Het is een kleine vooruitgang’. Hij bepleit een verdere verlaging van de loonkost, of het nu via de loonlasten is of via een aanpassing van de index of een combinatie van beiden.

Niettemin moet de mogelijkheid blijven bestaan om werknemers die goed presteren, te kunnen belonen. ‘Zeker voor Amerikaanse bedrijven is dat belangrijk’, aldus Claes tijdens de nieuwjaarsdrink van de kamer van koophandel.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo