Touroperators doen alles om ons te verleiden (en het lukt ook)

AL 330.000 ZOMERVAKANTIES GEBOEKT

De Belgische gezinnen hebben de voorbije weken al 330.000 zomervakanties geboekt. Dat zijn er liefst 30.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar (+10%), zo blijkt uit nieuwe cijfers. Vele reizigers laten zich verleiden door het ongeziene arsenaal aan vroegboekkortingen. Toch werkt ook het rotweer op ons gemoed. “Iedereen snakt naar zon.”

Reisagenten doen gouden zaken. De ene klant is nog niet buiten, of twee nieuwe waaien al naar binnen. Ook de reiswebsites ontploffen, met meer dan 112.000 unieke bezoekers per dag. “Een piek die we normaal tijdens het lastminuteseizoen zien”, zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder van Neckermann/Thomas Cook. “Toch verrast de overrompeling ons niet. Al weken bombarderen we de gezinnen met een ongezien arsenaal aan interessante vroegboekacties. Kortingen tot 30%, cheques voor trouwe klanten (25 à 50 euro), gratis vakanties voor kinderen, gratis nachten, voordelen voor 50-plussers, laagsteprijsgaranties, noem maar op. Onze overtuigingskracht is zo groot dat klanten die de voorbije jaren door de crisis lang wachtten, nu sneller beslissen.”

Turkije en Tunesië

Toch speelt ook het rotweer van de voorbije twee zomers in het voordeel van de touroperators, meent Van Outryve. “Wie toen thuis bleef, kan geen druppel regen meer zien. Echte zonbestemmingen zoals Turkije, Griekenland en Tunesië doen het goed.”Ook korte reizen naar Londen en Parijs zitten opnieuw in de lift.De voorzitter van de vereniging van touroperators (ABTO) is blij met de herwonnen reislust van de Belgen. De voorbije 13 jaar gingen we nooit zo weinig op reis als in 2012. “Toch wil ik nog geen victorie kraaien”, zegt Claude Pérignon. “De winterboekingen lopen nog 5,8% achter. Een status quo met vorig jaar halen we allicht niet meer. Mogelijk laten een aantal reizigers hun tweede (winter)vakantie schieten, voor een zomerreis. Januari en februari worden écht cruciale maanden. Ik weet niet of de touroperators hun huidige verkooptempo kunnen aanhouden.”Ze zullen er alvast álles aan doen. Zo opent Neckermann komende zondag alle 90 reisshops in ons land. “Als de vraag zó groot is, moet je niet aarzelen”, aldus nog Baptiste Van Outryve. Ook de collega’s van Jetair en VIP Selection hebben nog voldoende munitie in voorraad. “Hoewel enkele acties in de komende drie weken eindigen, valt ook daarna nog een en ander te verdienen”, zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. “Wie wacht op goedkope last minutes naar populaire bestemmingen, dreigt achter het net te vissen.”

Kamers

De vele kortingen zouden niet zwaar doorwegen op de winstmarges. “Ook hotels en vliegmaatschappijen moeten inspanningen doen”, luidt het. “We hebben er alle belang bij om de reizigers zo vroeg mogelijk over de streep te trekken. Zo kunnen we in juiste proporties kamers en vliegtuigzetels reserveren.”

Bron: Het Laatste Nieuws

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo