VDAB-topman Leroy wil arbeidsmarkt van nul hertekenen

Volgens Leroy is het hoog tijd dat België zijn sociaaleconomisch bestel aanpast aan de nieuwe realiteit met ‘een vergrijzende bevolking, snellere schommelingen in de economie en een bevolking die met meer mensen langer en soepeler zal moeten werken’.

De VDAB-topman wil onder meer schoon schip maken in het ontslagrecht. ‘Dat moet meer twewerkstellingsgericht zijn. Het moet maken dat de ontslagen werknemer snel van werk naar werk gaat.’ Het huidige systeem is volgens hem te veel gericht op de financiële opvang via ontslagregelingen. Of die te gul zouden zijn, laat hij in het midden, ‘omdat het maar een van de vele facetten is’.

Leroy neemt ook onze anciënniteitsregels in het vizier. ‘Misschien moeten we afstappen van lineaire anciënniteitsverhogingen bij bedienden en gaan naar loonevoluties die meer rekening houden met productiviteit en competenties’, oppert hij. Maar werknemers moeten ook veel meer vorming krijgen van hun bedrijf dan vandaag, bijvoorbeeld in periodes van tijdelijke werkloosheid. En hij wil werknemers veel meer betrokken zien bij hun loopbaanplanning.

Volgens Leroy hebben de beleidsmakers in 2012 gefaald om fundamentele wijzigingen in te voeren. Volgens de topman ging daarbij ‘kostbare tijd verloren’.

Federaal minister van Werk De Coninck erkent dat het beleid op een aantal punten achterhaald is. Een radicale ommezwaai is echter onrealistisch, waarschuwt ze. ‘Zoiets gaat stap voor stap.’ Bovendien zijn er wel degelijk hervormingen aan de gang, wijst ze nog op de maatregelen om langer te werken. De maatregelen rond langer werken zijn volgens de minister van Werk al genomen. Ze denkt daarbij onder andere aan de leeftijd van het brugpensioen, het uitzendwerk en de lastenverlaging voor de oudere werknemers. Ook voorstellen rond een eigentijdsere invulling van de werkregeling, bijvoorbeeld voor mensen in co-ouderschap, zitten in de pijplijn. Volgens De Coninck hangen de hervormingen echter niet enkel van haar kabinet af. Ook de werkgevers en vakbonden moeten mee op de trein willen springen.

Vicepremier en minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD) is het volledig oneens met de stelling van Fons Leroy dat in 2012 kostbare tijd verloren ging. Volgens De Croo werden een aantal fundamentele aanpassingen aan het arbeidsbeleid doorgevoerd. De Croo denkt daarbij aan degressieve werkloosheidsuitkeringen en de hervormingen op het vlak van brugpensioen en loonmatiging. Volgens De Croo wordt 2013 wel een cruciaal jaar waar het creëeren van een flexibelere arbeidsorganisatie centraal staat en waarbij de ontslagregeling tussen bedienden en arbeiders gelijkgeschakeld wordt. Ook de discussie over de loonbarema’s ligt op tafel.

Bron: De Standaard

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo