Geen prijzenslag voor gas

Geen prijzenslag voor gas Van de verhoopte grotere concurrentiestrijd tussen de energieleveranciers komt niets in huis. De verbruikers moeten het stellen met een prijzenslagje … van Electrabel. Zoals het midden december vorig jaar beloofde, heeft Electrabel zijn prijzen gevoelig verlaagd. Wie gas afneemt bij Electrabel, profiteert daar het meeste van. Maar toch blijft hij of zij ook na die prijsverlaging een pak meer betalen dan de verbruikers die bij de goedkoopste leveranciers zitten.

Maar de prijsactie van Electrabel heeft andere leveranciers er niet toe aangezet om eveneens prijsverlagingen door te voeren. Integendeel. Dat blijkt uit een eerste vergelijking van de nieuwe elektriciteits- en gastarieven van energiewatcher Tom De Meester (PVDA).

Vergeleken met december is de prijskloof tussen de goedkoopste gastarieven en die van Electrabel gevoelig verkleind. Voor een gezin van vier met een gemiddeld verbruik – met gasverwarming – is het verschil tussen de duurste en de goedkoopste leverancier een derde kleiner geworden.

Dat ligt niet alleen aan de prijsverlaging van Electrabel, maar ook aan het optrekken van de gasprijzen door de goedkope leveranciers. Die hebben per 1 januari hun gasprijzen met 2 tot 8 procent verhoogd. Begin dit jaar schrapte de regering immers de blokkering van de energieprijzen. Daardoor hebben de energieleveranciers vandaag opnieuw de handen vrij om hun prijs zelf te bepalen.

De goedkope elektriciteitstarieven dalen wel. Maar de gemiddelde daling daarvan blijft beperkt tot 1 %.

Het is voor de consument overigens zo goed als onmogelijk om een duidelijk zicht te krijgen op de prijsverschillen. Wie nu al de tarieven van de verschillende leveranciers wil vergelijken, kan daarvoor alleen terecht op de internetsite van de leveranciers zelf.

Het is een bijzonder tijdrovend werk voor wie zich aan zo’n vergelijking waagt. De nieuwe tarieven vergelijken via de V-test van de Vreg, de Vlaamse energieregulator, zal ten vroegste tegen vrijdag kunnen, zegt topman André Pictoel. 

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo