Fed wil geldpers nog dit jaar stilleggen

De Fed had nog maar in december bekendgemaakt om een extra 45 miljard dollar per maand aan Amerikaanse obligaties op te zullen kopen, wat de maandelijkse stimulus op 85 miljard dollar bracht.

Maar nu blijkt dat een aantal leden van de Fed zich zorgen maken over de omvang van de balans. Mocht de Fed heel dit jaar obligaties opkopen zoals eerst verwacht zou het gaan om 1000 miljard dollar. Maar uit de notulen lijkt af te leiden dat de helft van de Fed leden de geldpers zelfs al wil stoppen tegen het midden van het jaar.

Een toenemend aantal economen uitte recent ook vraagtekens bij het blijvend geld drukken door de Fed. Met die politiek drukte de Amerikaanse centrale bank de langetermijnrente naar extreem lage niveaus en werden extra middelen in het financiële systeem gepompt. Maar het nut daarvan neemt af terwijl de risico’s tegelijk toenemen: zoals hoge inflatie en het verlies van het vertrouwen in het geldsysteem.

De notulen werden maar op het eind van de handelsdag op Wall Street bekend gemaakt zodat het samen met het officiële jobrapport over december uitkijken wordt naar de beursreactie vandaag. De Amerikaanse langetermijnrente dikte alvast aan tot 1,90 procent en in het begin van de Aziatische handel dook de goudprijs 1,5 % lager tot 1648 dollar per ounce.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo