Sociaal akkoord bij bpost

Vak­bon­den en di­rec­tie bij bpost heb­ben een so­ci­aal ak­koord ge­slo­ten over en­ke­le maat­re­ge­len zoals de ver­len­ging van een bo­nus­sys­teem. Ook is er op­nieuw een ak­koord zodat een groot deel van de 55-plus­sers half­tijd­se loop­baan­on­der­bre­king kun­nen nemen. Een so­ci­aal ak­koord ‘voor het be­houd van de so­ci­a­le vrede in de on­der­ne­ming’, aldus bpost vrij­dag in een pers­be­richt.

Het ak­koord da­teert reeds van 20 de­cem­ber, maar werd vrij­dag ge­com­mu­ni­ceerd. Het post­be­drijf ver­lengt het sys­teem van de niet-re­cur­ren­te bo­nus­sen voor de pres­ta­ties in 2013 met uit­be­ta­ling in 2014. Het be­treft vier bo­nus­sen die res­pec­tie­ve­lijk be­trek­king heb­ben op de winst, de klan­ten­trouwin­dex, de wet­te­lij­ke deel­na­me in de winst en de aan­we­zig­heid op het werk. ‘Op deze ma­nier delen de bpost­me­de­wer­kers in de ver­be­ter­de ren­ta­bi­li­teit van hun on­der­ne­ming.’

De bo­nus­sen wer­den op­nieuw be­ves­tigd, ver­dui­de­lijkt de woord­voer­der, en be­staan naast de wet­te­lijk voor­zie­ne bonus bij bpost (een winst­deel­ne­ming).

Qua ein­de­loop­baan wordt de mo­ge­lijk­heid voor­zien voor ‘een groot deel’ van de me­de­wer­kers van min­stens 55 jaar oud om een half­tijd­se loop­baan­on­der­bre­king te nemen. ‘Om­wil­le van de zwaar­te van hun func­tie kun­nen de post­bo­des zelfs vanaf 54 jaar aan­ge­past half­tijds wer­ken in een werk­week van twee dagen, ge­volgd door één van drie dagen.’

Alle be­trok­ken me­de­wer­kers kun­nen zo half­tijds wer­ken tot aan het pen­si­oen en be­hou­den on­ge­veer 85 pro­cent van hun in­ko­men. ‘Deze maat­re­gel is één van de in­span­nin­gen die het be­drijf le­vert om de fy­sie­ke haal­baar­heid van het werk bij bpost en het wel­zijn van de werk­ne­mers te ver­ze­ke­ren’, stelt bpost.

De ein­de­loop­baan­re­ge­ling vanaf 55, en 54 voor post­bo­des, be­stond gros­so modo al bij het post­be­drijf, aldus de woord­voer­der. Nieuw is de re­ge­ling waar­bij de post­bo­des werk­we­ken van twee en drie dagen kun­nen af­wis­se­len. ‘Dit past in het kader van de maat­re­ge­len die re­ke­ning hou­den met de zwaar­te van het werk’, klinkt het. ‘Post­bo­des zul­len im­mers stel­sel­ma­tig meer op de baan zijn voor de post­dis­tri­bu­tie’, ge­zien de au­to­ma­ti­se­ring van het sor­teer­werk.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo