Ikea erkent dwangarbeid in DDR

De Zweedse meubelketen Ikea heeft vandaag, na een onderzoek door Ernst & Young, toegegeven dat er in het verleden gebruik werd gemaakt van dwangarbeid door politieke gevangenen uit Oost-Duitsland voor de productie van meubels. De keten zegt dit “diep te betreuren”.

De zaak gaat terug tot de jaren ’70 van vorige eeuw. Toen maakte Ikea “waarschijnlijk” gebruik van toeleveranciers die een beroep deden op politieke en andere gevangenen in Oost-Duitsland. Uit het onderzoek van E&Y blijkt ook dat de verantwoordelijken van de Zweedse meubelketen daarvan op de hoogte waren.

De zaak lekte enkele maanden geleden uit toen slachtoffers van de Stasi de zaak in de openbaarheid brachten. Ikea beloofde toen de aanklacht te onderzoeken. E&Y kon 20.000 documenten van de meubelgroep inkijken en 80.000 archieven van het DDR-regime. Het ondervroeg ook een 90-tal betrokkenen.

“Onaanvaardbaar”
“Wij betreuren dit ontzettend. Dwangarbeid door politieke gevangenen is altijd onaanvaardbaar geweest binnen de Ikea Groep. Destijds ontbrak het goed ontwikkelde controlesysteem dat we vandaag gebruiken en we hebben toen niet voldoende voorzorgen genomen om dergelijke productieomstandigheden bij onze leveranciers uit de voormalige DDR te voorkomen”, zegt Jeanette Skjelmose, Sustainability Manager van Ikea in een persbericht.

Het bedrijf wijst erop dat het sinds 2000 “een van de meest vooruitstrevende en gerespecteerde gedragscodes” voor leveranciers hanteert, inclusief een uitgebreid controlesysteem met externe audits. “Dit vermindert effectief het risico dat iets dergelijks in de toekomst gebeurt”, meent Skjelmose.

Financiële bijdrage
Het bedrijf gaat nu, in overleg met de Unie van verenigingen van slachtoffers van het communistisch regime (UOKG in Duitsland), een financiële bijdrage leveren aan het wetenschappelijk onderzoeksproject rond dwangarbeid in de voormalige DDR.

Bron: De Morgen

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo