Double dip is een feit

De eurozone is voor de tweede maal in vier jaar in een recessie terechtgekomen. In het derde kwartaal kromp de economie van de zeventien eurolanden met 0,1 procent, zo maakte Eurostat gisteren bekend.

Het kwartaal voordien was er ook al sprake van krimp. Toen ging het om 0,2 procent. Daarmee is voldaan aan de onofficiële, maar meest gebruikte definitie van een recessie: twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. De Europese Unie in zijn geheel kon in het derde kwartaal nog wel groei optekenen, zij het ternauwernood. De economie groeide met 0,1 procent. België ‘groeide’ in het derde kwartaal met 0,0 procent, zo bleek eerder al.

Op zich was het nieuws over de recessie geen verrassing. De mediane verwachting van de 44 economen die door Bloomberg naar hun mening gevraagd zijn, bedroeg ongeveer -0,1 procent. De economische malaise in Europa neemt toe doordat regeringen zwaar snijden in hun begroting. Ze zijn daartoe verplicht door de strenge eisen die de Europese Unie hun oplegt, met het doel de staatsschulden in toom te houden. Excessieve schulden hebben Griekenland, Portugal en Ierland er al toe gedwongen financiële hulp te vragen aan de rest van Europa. Spanje en Cyprus redden het evenmin op eigen kracht.

Sommige analisten vinden het opmerkelijk dat de eurozone niet al veel eerder in een recessie is terechtgekomen. ‘Als je kijkt naar de ernst van de eurocrisis, zou je een sterkere afname van de economische activiteit verwachten’, zegt Alexander Krüger van Bankhaus Lampe in Düsseldorf. ‘In de eerste helft van volgend jaar zal het erop aankomen de neerwaartse trend te stoppen.’

Het sombere economische klimaat in Europa contrasteert met de toestand in de Verenigde Staten. Daar wordt het steeds duidelijker dat het ergste achter de rug is. De vraag naar huizen trekt aan en bedrijven werven meer personeel aan. Ook in China lijkt het de goede kant op te gaan. De industriële productie en de detailhandelsverkopen stijgen er. In de eurozone lag de industriële productie in september 2,5 procent lager dan in augustus, zo bleek eerder deze week. Dat was het slechtste cijfer in drie jaar. In België kunnen we daarover meepraten: de productie bij Ford Genk is bijna tot stilstand gekomen en Bekaert kondigde gisteren nog eens twaalf ontslagen aan. In Duitsland kondigde Siemens onlangs een besparingsplan van 6 miljard euro aan om het hoofd te bieden aan de inzakkende vraag.

‘De meest recente wereldwijde groeicijfers en het hoge werkloosheidspeil in de EU voorspellen weinig goeds voor onze economische vooruitzichten’, zei Europees commissaris Olli Rehn eergisteren. ‘De indicatoren duiden erop dat we op korte termijn zwakke prestaties moeten verwachten.’

Ook Oost-Europa, waar de meeste landen geen deel uitmaken van de eurozone, verkeert in recessie. Veel van die landen zijn afhankelijk van export naar de eurozone. In Hongarije krimpt de economie al drie kwartalen, in Tsjechië zelfs al vier trimesters. Een opmerkelijk lichtpunt vormt de Baltische regio. Geen van de drie Baltische staten heeft de afgelopen vier kwartalen economische krimp gekend. Dat kan zelfs Duitsland niet zeggen.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo