Frankrijk verklaart oorlog aan Nutella

Nutella laat ons geloven dat een evenwichtig ontbijt bestaat uit ‘twee boterhammen met chocopasta, een glas melk en een stuk fruit of een glaasje fruitsap’. In geen enkel ander land worden zoveel potten verkocht als in Frankrijk: honderd miljoen per jaar. In België zijn dat er achttien miljoen.

Onze zuiderburen zijn dan ook woedend op hun regering, die palmolie drie keer zwaarder wil belasten. Die grondstof is, volgens de beleidsvoerders, vet en ongezond en leidt tot zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten. De productie is bovendien milieuonvriendelijk.

Het voorstel wordt in de volksmond smalend de Nutellataks genoemd, omdat een pot chocopasta voor twintig procent uit palmolie bestaat. Nochtans wordt het bestanddeel evenzeer gebruikt in chips, koekjes en margarine. Het is goedkoper dan alternatieven als boter, olijf- en zonnebloemolie.

15 gram per boterham

De producent van Nutella, het Italiaanse voedingsmiddelenbedrijf Ferrero, noemt de belasting onrechtvaardig. ‘In onze reclamespots promoten we een evenwichtig ontbijt. Het laatste wat we willen, is overconsumptie van onze producten’, zegt Véronique Squelart, de woordvoerder van Ferrero in België, in de kranten van Sudpresse. Op de potten van Nutella staat dat er maximaal vijftien gram choco op een boterham mag worden gesmeerd.

‘Maar wie respecteert zo’n richtlijn?’, reageert Suzanne Vereecken, die de dieetafdeling van het Brusselse Erasmusziekenhuis leidt. ‘Chocopasta is niet meteen het product waar je met het puntje van een mes in glijdt. De pot is zo breed en diep dat je aangemoedigd wordt een stevige portie te nemen. Als een kind twee boterhammen met Nutella eet bij zijn ontbijt en nog eens twee als tussendoortje, is dat al te veel.’

Voedingsdeskundige Patrick Mullie van de Vrije Universiteit Brussel verwijt de Franse regering protectionisme. ‘Het klopt dat palmolie de slechte cholesterol aanmoedigt, wat dan weer hart- en vaatziekten kan veroorzaken. Het is evenwel opvallend dat de Fransen uitgerekend palmolie – een product dat ze moeten invoeren – zwaarder belasten en niet kaas. In de strijd tegen overgewicht is het veel beter om gezonde producten, zoals fruit en groenten, goedkoper te maken.’

De Nutellataks zou een pot van een halve kilo drie eurocent duurder maken in Frankrijk.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo