Recordaantal faillissementen in oktober

Het aantal bedrijven dat over de kop ging sinds begin dit jaar bedraagt 9 156: 4,86 % meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er tegen die tijd 8 732 bedrijven op de fles gingen. Ook hier is er sprake van een absoluut record, meldt Graydon.

Het grootste aantal faillissementen doet zich voor in het Vlaams gewest. Daar stellen we over de periode januari-oktober een stijging in het aantal faillissementen vast van
10,78 % tegenover dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen werden tot nog toe in totaal 4 449 ondernemingen bankroet verklaard.

In Wallonië is er zelfs sprake van een daling (-1,64 %) en in Brussel is er slechts een lichte stijging (+1,31 %).

Steeds grotere bedrijven komen in faillissementsgolf terecht

‘In het bijzonder de verschuiving van de faillissementenaanwas van de kleinhandel naar de groothandel, de heropflakkering van de faillissementen binnen de sector van de zakelijke dienstverlening én het gestaag hoog aantal faillissementen binnen de transportsector wijzen erop dat de faillissementencyclus ten opzichte van de crisis volop in tweede fase zit: die van de uitdieping en de verbreding’, zegt handelsinformatiekantoor Graydon.

Het zijn dus niet meer de direct consumentgerichte sectoren die de eerste klappen opvangen maar de daaraan leverende sectoren die volop de gevolgen voelen.

Ook worden steeds grotere bedrijven getroffen (bedrijven met 100 werknemers en meer, red.). Dat wijst op de aanvang van een derde fase in een traditioneel faillissementspatroon bij crisis.

Alleen al in oktober zijn er drie faillissementen te betreuren bij bedrijven met meer dan 100 werknemers. Het gaat om 1st Belgium Service uit Meise, ECS Technics uit Wilrijk, Trition uit Wetteren en Ambiance Belgium uit Bilzen. Dat brengt het voorlopige jaartotaal al op 12.

Het is sinds 2004 geleden dat er nog zoveel bedrijven de boekenmoesten neerleggen. Toen waren er in het hele jaar 13 bedrijven met meer dan 100 werknemers die failliet gingen.

Voor de komende maanden wordt geen beterschap verwacht. ‘Zo valt in het bijzonder in Limburg, als gevolg van de aangekondigde sluiting van Ford Genk, het komende jaar een kettingreactie verwacht worden’, aldus Graydon.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo