Club Brugge kan niet echt groeien zonder extra kapitaal

Met een ka­pi­taal­in­jec­tie van 60 mil­joen euro wil Bart Ver­haeg­he Club Brugge wa­pe­nen voor de toe­komst. Het geld moet op de eer­ste plaats die­nen voor de fi­nan­cie­ring van de bouw van een jon­ge­ren­op­lei­dings­cen­trum (10 mil­joen euro) en een nieuw voet­bal­sta­di­on (90 mil­joen euro). Het moet ook Club Brug­ge ‘struc­tu­reel spor­tief con­cur­ren­ti­eel’ maken. De spor­tie­ve am­bi­ties van Club Brug­ge kun­nen slechts waar wor­den ge­maakt van­uit een be­drijfs­struc­tuur met een ste­vi­ge ka­pi­taal­ba­sis.

‘Door onze hard wer­ken­de men­sen nog wat har­der en beter te laten wer­ken, zou­den we mis­schien een mil­joen euro per jaar meer kun­nen maken. De spor­tie­ve am­bi­ties van Club Brug­ge kun­nen even­wel slechts waar wor­den ge­maakt van­uit een be­drijfs­struc­tuur met een ste­vi­ge ka­pi­taal­ba­sis’, be­na­druk­te voor­zit­ter Bart Ver­haeg­he woens­dag op een pers­con­fe­ren­tie in het Jan Brey­del­sta­di­on.

voor­zit­ter Club Brug­ge Bart Ver­haeg­he, ook voor­zit­ter van pro­ject­ont­wik­ke­laar Upla­ce, be­na­druk­te dat het om een ‘lan­ge­ter­mij­nen­ga­ge­ment gaat, on­denk­baar zon­der een grote pas­sie voor voet­bal’. Zo werd er een lock-up van tien jaar voor­zien. Dat be­te­kent dat de eerst­ko­men­de tien jaar Club niet in vreem­de han­den kan komen. Ge­du­ren­de die tien jaar wordt er ook aan nie­mand een di­vi­dend uit­ge­keerd. ‘Ik kan u ver­ze­ke­ren dat dit in het be­drijfs­le­ven een eeu­wig­heid is.’ Het is de be­doe­ling om op ter­mijn wel een re­turn te creëren. Over wat er na tien jaar gaat ge­beu­ren, blijft Bart Ver­haeg­he vaag. ‘Mijn pas­sie loopt ver­der dan tien jaar.’

Een­heid in be­leid

De sport­pers had bij de voor­stel­ling van de ope­ra­tie nogal wat vra­gen bij het feit dat Bart Ver­haeg­he met 75 pro­cent van de aan­de­len alles voor het zeg­gen krijgt. De res­te­ren­de 25 pro­cent wor­den wel he­le­maal in­ge­vuld door ener­zijds de vzw en an­der­zijds leden van de al­ge­me­ne ver­ga­de­ring.

Vin­cent Man­naert, de ma­na­ger van Club Brug­ge, liet er geen twij­fel over be­staan: ‘Het is een be­wus­te keuze om tot een op­ti­ma­le uit­voe­ring van de am­bi­ties van Club Brug­ge te komen. Er ging een lang over­leg met alle par­tij­en, ook met de sup­por­ters, aan voor­af. Een grote aan­deel­hou­der is de beste ga­ran­tie voor een­heid in be­leid. Men on­der­schat ook te veel het as­pect dat Bart Ver­haeg­he zo’n grote pas­sie heeft voor voet­bal en voor Club Brug­ge in het bij­zon­der. Ver­haeg­he ademt Club Brug­ge’, aldus Man­naert.

Bart Ver­haeg­he be­na­drukt dat zijn voor­stel de steun kreeg van 96 pro­cent van de leden van de al­ge­me­ne ver­ga­de­ring van de vzw. ‘En ik zal nu als hoofd­aan­deel­hou­der niet meer dan vroe­ger rond­lo­pen bij Club Brug­ge. De rol van de vzw als foun­da­ti­on, als ver­te­gen­woor­di­ger van de com­mu­ni­ty, blijft be­hou­den. De mid­de­len voor het ver­vul­len van de so­ci­a­le en maat­schap­pe­lijk rol van de vzw, zijn ver­ze­kerd.’

100 mil­joen

De nv wordt ge­ka­pi­ta­li­seerd met 15 mil­joen euro in een eer­ste fase en uit­ein­de­lijk 60 mil­joen euro. Met een nor­ma­le schuld­graad geeft dat een in­ves­te­rings­kas van 100 mil­joen euro. Met die werk­mid­de­len moet Club Brug­ge spor­tief con­cur­ren­ti­eel blij­ven en moet het zelf de bouw van een jeugd­op­lei­dings­cen­trum (10 mil­joen euro) en een nieuw sport­sta­di­on (90 mil­joen euro) kun­nen fi­nancieren.
Een pri­va­te ka­pi­taal­ope­ra­tie was de enige op­los­sing, stelt Ver­haeg­he. ‘Op de over­heid kan men om bud­get­tai­re re­de­nen niet meer re­ke­nen. Voor de ban­ken zijn voet­bal­clubs te vo­la­tie­le as­sets. We heb­ben het ge­pro­beerd met een obli­ga­tie­le­ning. We kwa­men niet ver­der dan 1,5 mil­joen euro. Een spe­ler­fonds (zoals met Cor­dier bij KV Me­che­len) leidt soms tot te­gen­strij­di­ge be­lan­gen tus­sen in­ves­teer­ders. Een beurs­gang is van­daag niet denk­baar. Er komen vaak veel kos­ten bij kij­ken. Een pri­va­te ka­pi­taal­ope­ra­tie is het enige dat werk­baar is’, aldus Bart Ver­haeg­he.

Bart Ver­haeg­he be­na­druk­te dat Club Brug­ge een ge­zon­de club is. met vrij­wel geen schul­den. ‘De toe­komst van een club wordt be­paald door de be­drijfs­kas­mid­de­len­stroom. Die kas­mid­de­len­stroom kan maar struc­tu­reel groei­en als we een nieuw jon­ge­ren­op­lei­dings­cen­trum heb­ben (be­lang­rijk in de ‘war for ta­lent’) en een nieuw sta­di­on.’

Vol­gens Bart Ver­haeg­he is het op­lei­dings­cen­trum haal­baar op een ter­mijn van 3 jaar, een nieuw sta­di­on op een ter­mijn van 5 à 7 jaar. ‘Dat sta­di­on moet bij voor­keur in Brug­ge komen. Als dat niet haal­baar is, moet het dan maar el­ders komen. Het is te be­lang­rijk voor de toe­komst van de Club.’

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo