Leven van de wind in Kenia

De Nijmeegse ondernemer Pim de Ridder wil Keniaanse theefabrieken aan het ‘uiteinde van het elektriciteitsnetwerk’ van betrouwbare windenergie voorzien.
De kans dat hij met zijn bedrijf Izzy Projects (3 werknemers, omzet € 350.000) daarin slaagt, is afgelopen week flink gestegen. De Ridder (41) heeft het met vier andere ondernemers tot de finale geschopt van de BiD Network Fast5 Challenge. Deze door investeerders uitgeschreven internationale competitie wil bedrijven met een hoog groeipotentieel in opkomende markten ondersteunen, onder meer door ondernemers van groeikapitaal te voorzien en ze te coachen.

De afgelopen twee jaar is de omzet van het bedrijf uit Nijmegen elk jaar met minstens 20% gegroeid. In de anderhalf jaar dat Izzy Projects actief is in Kenia zijn de inkomsten van € 0 naar € 100.000 gestegen.

Keniaanse theefabrieken

De Ridder wil $ 200.000 tot $ 500.000 ophalen om Keniaanse theefabrieken van windturbines te voorzien. De theecoöperaties van het land zijn veelal gevestigd in windrijke gebieden en de eigenaren of de coöperaties waartoe hun fabrieken behoren zijn bereid om te investeren in duurzame energie. ‘We richten ons in eerste instantie op ongeveer 60 theefabrieken die zich aan het einde van het elektriciteitsnetwerk bevinden. Omdat zij vaak met stroomstoringen hebben te maken, lijdt de productie en concurrentiekracht eronder,’ zegt De Ridder.

Volgens de Nijmeegse ondernemer kan windenergie in Kenia in prijs concurreren met andere energiebronnen. Het land is voor 60% afhankelijk van hydro-elektriciteit, dat wordt opgewekt door vallend water in een dam. Tijdens periodes van de droogte zakt echter het waterpeil, en daarmee de hoeveelheid opgewekte energie. Daardoor is elektriciteit duur en het aanbod onvoorspelbaar. In het land zijn slechts zes windturbines in bedrijf, die stroom leveren aan het elektriciteitsnetwerk.

Elektriciteitsnet Oost-Afrika

Het elektriciteitsnet van Oost-Afrika kan de stormachtige economische groei van de regio niet bijbenen. De Keniaanse overheid wil de afhankelijkheid van waterkracht verminderen door te investeren in duurzame energiebronnen. Het land haalt de komende jaren steeds meer stroom uit aardwarmte en in het westen verrijst het grootste windmolenpark van Afrika, dat een vijfde van de vraag naar elektriciteit moet dekken.

Met het in 2000 opgerichte Izzy Projects begeleidde De Ridder windmolenprojecten uit naam van andere bedrijven in Canada, Ierland en Nederland. De Nijmeegse ondernemer leerde het vak in dienst van de Wind Energie Ontwikkelings maatschappij, onderdeel van Nuon. Hij raakte naar eigen zeggen ‘verslaafd’ aan de schone energiebron en gelooft sterk in het potentieel in landen waar de vraag naar elektriciteit flink zal stijgen, het in de regel flink waait is en het zakenklimaat gunstig is.

Hydro-energie

Behalve windenergie heeft het in 2006 opgerichte Izzy Projects zich ook op hydro-energie in Oost-Afrika gestort. Het bedrijf hoopt binnenkort een samenwerkingsverband aan te gaan met een kleine speler in de sector.

Naast De Ridder is ook de Nederlandse ondernemer Bart Fugers actief met windenergie in Kenia. De 26-jarige oud-student van de TU Delft levert met het vorig jaar opgerichte RIWIK East Africa windturbines op plekken waar elektriciteitpalen niet snel in de grond worden geslagen, zoals toeristenlodges op het platteland en aan blanke welgestelden.

Bron: fd.nl

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo