EU en China eens over handel

De Europese Unie en China zijn donderdag tijdens de jaarlijkse topontmoeting in Brussel nader tot elkaar gekomen. De economische grootmachten waren het er over eens dat ze wederzijdse protectionistische maatregelen moeten mijden.

De afgelopen tijd waren er spanningen op handelsgebied. Zo zou China zonnepanelen onder de kostprijs verkopen op de Europese markt. De Europese Commissie stelde daar een onderzoek naar in. Desondanks is de afgelopen 8 jaar is de handel tussen Europa en China verdubbeld.

‘China en de EU zijn voor een vrij en open handelsbeleid, verwerpen protectionisme en werken samen aan economische globalisatie’, zei de Chinese premier Wen Jiabao. Hij sprak kort daarvoor met EU-leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, tijdens het jaarlijkse toponderhoud tussen China en de EU.

China en de EU spraken ook over een ander pijnpunt: de uitstoot van CO2. Ze werden het donderdag eens over maatregelen om de uitstoot terug te dringen, onder andere door de ontwikkeling van een Chinees systeem voor de handel in emissierechten. China lag eerder met Europa in de clinch, omdat Chinese luchtvaartmaatschappijen in Europa uitstootrechten moesten kopen via het Europese systeem ETS.

Wen vroeg donderdag ook het wapenembargo tegen China op te heffen, maar zover is het nog niet gekomen. Europa verbood in 1989 het leveren van wapens aan de Volksrepubliek, na de bloedige onderdrukking van studentenprotesten op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

China wil ook worden erkend als een volwaardige markteconomie. Dat zou betekenen dat het geen invoerheffingen meer hoeft te betalen voor goederen die naar Europa gaan. ,,Een oplossing is nog niet gevonden. Ik betreur dit erg en ik hoop dat de EU meer initiatief neemt om deze kwesties op te lossen”, zei Wen.

Na de top liet Wen weten dat zijn land de EU blijft helpen de schuldencrisis in de eurozone op te lossen. China koopt al maanden staatsobligaties van eurolanden ‘Europa is op de goede weg bij de aanpak van de schuldenproblematiek’, aldus Wen. ‘Wat nu van cruciaal belang is, is de volledige doorvoering van hervormingen’, zei de Chinese leider.

 

Bron: De Beursduivel

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo