Inflatie zal dit jaar tot bijna drie procent stijgen

De voorbije maanden werden de inflatie- en spilindexvooruitzichten stelselmatig verlaagd, maar een week geleden, toen de dieselprijs een nieuwe recordhoogte bereikte, had de instelling al gewaarschuwd dat er een verhoging zat aan te komen.

Die is nu ook becijferd. Zo zal de inflatie dit jaar uitkomen op 2,9 %, om volgend jaar te dalen naar 1,8 %. Bij de laatste update van zjin prognoses, begin juli, sprak het Planbureau nog van respectievelijk 2,6 en 1,5 %. In 2011 bedroeg de inflatie in België 3,53 procent.

De gezondheidsindex, die onder meer gebruikt wordt bij de berekening van de indexering van lonen, sociale uitkeringen en huurprijzen, zou in 2012 gemiddeld 2,7 % en in 2013
1,9 % bedragen, zegt het Planbureau.

De spilindex ten slotte zou dan toch nog dit jaar opnieuw overschreden worden. Het Planbureau verwacht dat dit in november gebeurt. ‘Als gevolg daarvan zouden de sociale uitkeringen in december 2012 en de wedden van het overheidspersoneel in januari 2013 met 2 % aangepast worden aan de gestegen levensduurte’, luidt het. Dat is een tegenvaller voor de begroting.

Zoals de zaken er nu voor staan, verwacht het Planbureau gedurende het jaar 2013 geen nieuwe overschrijding van de spilindex.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo