Bestaat er zoiets als ecologische meubels?

De Europese Commissie publiceerde in 2009 de milieucriteria waaraan houten meubilair moet voldoen om het Europees Ecolabel te mogen dragen. Dat label kan uitgereikt worden aan alle meubels die voor minstens 90 % van hun massa uit massief hout of op hout gebaseerde materialen bestaan.

De ecologische criteria richten zich hoofdzakelijk op de houtbasis en op de gevaarlijke stoffen die aanwezig kunnen zijn in bekledingen of lijmproducten. Het meubilair moet ook voldoen aan de Europese normvereisten op het vlak van veiligheid, stevigheid en duurzaamheid en het product moet makkelijk recycleerbaar zijn.

De milieu-impact van meubels is zeer variabel en verschilt naargelang de diversiteit van de materialen waaruit ze samengesteld zijn. Een voorbeeld: een tafel kan gemaakt zijn van massief hout of van houtvezelplaten met een beschermende bekleding erop (gelaagd, triplex, multiplex,…), plus onderdelen van aluminium, plastic en andere.

Hoe complexer of meer bewerkt de materialen zijn, hoe meer energie verbruikt wordt voor hun fabricage. Het energiegehalte van massief hout is bijvoorbeeld vijfmaal lager dan dat van gelijmd gelamelleerd hout en vijftigmaal lager dan dat van aluminium. En hoewel ze recycleerbaar zijn en ook deels gerecycleerd worden, kunnen staal en aluminium een negatieve balans hebben omdat ze uit niet hernieuwbaar erts gewonnen worden.

Bij de productie van een meubel worden vaak stoffen gebruikt die schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het milieu. Ecodesign bestaat erin de milieuaspecten mee in te calculeren van bij de creatie van de meubels en houdt rekening met alle fasen van de levenscyclus van de producten. Voor een houten meubel, bijvoorbeeld, wordt rekening gehouden met de oorsprong van het hout, de afstand en de duur van het transport van de grondstoffen, de keuze van een fabricageproces, de hoeveelheid verpakking enz.

Een duurzaam meubel is vanuit die optiek gemaakt van hernieuwbare materialen, gerecycleerde materialen en/of recycleerbare materialen waarvan de productie maar kleine hoeveelheden broeikasgassen uitstoot. De vergelijking van de ecologische voetafdrukken van de verschillende materialen zal de voorkeur doen uitgaan naar massief hout boven metaal en plastic. Er bestaan ook labels: FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes). Ze waarborgen dat het hout en de houtproducten afkomstig zijn van duurzaam beheerde bossen.

China is de op twee na grootste importeur van meubels in België. Het OIVO raadt aan aandacht te besteden aan de oorsprong en de voorkeur geven aan meubels van lokale of toch minstens Europese makelij. Een houten tafel mag nog gecertificeerd zijn, maar als ze duizenden kilometers transport afgelegd heeft, kan ze een milieulast vertegenwoordigen die merkelijk hoger uitvalt dan die van een lokale tegenhanger, zelfs al is die van plastic.

Bron: nl.observ.be

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo