mens en samenleving logo

Rome vreest overnamegolf

In Italië groeit de angst voor een over­na­me­golf van Ita­li­aan­se be­drij­ven door bui­ten­land­se geïnte­res­seer­den, nu het land met een re­ces­sie te kam­pen heeft en de schul­den­cri­sis ge­na­de­loos toe­slaat. De re­ge­ring-Mon­ti werkt aan een plan om de na­ti­o­na­le eco­no­mi­sche be­lan­gen te be­scher­men.

Ita­li­aan­se on­der­ne­min­gen heb­ben te kam­pen met dure kre­die­ten, stren­ge fi­nan­cie­rings­voor­waar­den en lage aan­de­len­koer­sen. Dat maakt dat veel on­der­ne­min­gen in­te­res­san­te over­na­me­prooi­en zijn, ook voor bui­ten­land­se in­ves­teer­ders.

Zo is er spra­ke van veel in­te­res­se uit Duit­se hoek. On­langs kocht het Duit­se Audi de le­gen­da­ri­sche Ita­li­aan­se mo­tor­fiets­fa­bri­kant Du­ca­ti op. Ook de Ita­li­aan­se mo­de­pro­du­cent ‘Sixty’, be­kend van onder meer het merk ‘Miss Sixty’, werd re­cen­te­lijk op­ge­kocht door de in­ves­te­rings­groep Cres­cent Hy­de­Park en viel zo in Azi­a­ti­sche han­den.

Maar de re­ge­ring in Rome wil niet lijd­zaam toe­zien, zeker niet als het gaat om de kroon­ju­we­len van het land, schrij­ven Ita­li­aan­se kran­ten. Zo heeft de Ita­li­aan­se pre­mier zijn ka­bi­net al een voor­stel voor­ge­legd ter be­scher­ming van de stra­te­gisch be­lang­rij­ke on­der­ne­min­gen. De Ita­li­aan­se pers ver­moedt dat het om onder meer om de­fen­sie­con­cern Fin­mec­ca­ni­ca en de scheeps­bou­wer Fin­can­tie­ri gaat.

Het zou de be­doe­ling zijn de Ita­li­aan­se re­ge­ring bij­zon­de­re rech­ten toe te ken­nen in het geval van in­ves­te­rings­ac­ties of over­na­mes, zoals de mo­ge­lijk­heid om voor­waar­den op te leg­gen. Op­mer­ke­lijk is dat de Ita­li­aan­se re­ge­ring ook be­drij­ven zou wil­len be­scher­men waar de Ita­li­aan­se staat geen be­lang in heeft.
Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers