China duwt voor het eerst eigen munt omlaag

China streeft voor het eerst sinds men­sen­heu­ge­nis naar een da­ling van zijn munt te­gen­over de dol­lar. De Chi­ne­zen wil­len zo de eco­no­mi­sche groei on­der­steu­nen.

De koers van de yuan te­gen­over de dol­lar daalt al sinds begin mei. Maar die de­pre­ci­a­tie was tot eind vo­ri­ge week te wij­ten aan markt­krach­ten. Sinds begin deze week duwt ook de cen­tra­le bank de yuan naar om­laag, sig­na­leert The Wall Street Jour­nal.

De cen­tra­le bank heeft tra­di­ti­o­neel voor­al aan­dacht voor de yu­an-dol­lar­koers. Ze be­paalt elke dag een soort of­fi­ciële koers van de yuan te­gen­over de dol­lar. Daar­na mag de koers op de markt tot 1 pro­cent af­wij­ken van die koers.

Zowel maan­dag, dins­dag als woens­dag ver­laag­de de cen­tra­le bank haar koers van de yuan. Gis­te­ren her­stel­de de yuan licht­jes, maar de munt no­teert 1,7 pro­cent onder haar piek van 1 mei.

De cen­tra­le bank pro­beert al jaren de wis­sel­koers te stu­ren. Maar tot voor en­ke­le dagen pro­beer­de zij al­leen de koers te sta­bi­li­se­ren of de stij­ging af te rem­men. Ana­lis­ten ge­lo­ven dat Pe­king met de koers­wij­zi­ging de eco­no­me wil on­der­steu­nen.

De groei van de Chi­ne­se eco­no­mie ver­traag­de in het twee­de kwar­taal tot 7,6 pro­cent jaar op jaar, het laag­ste peil in drie jaar. Dat is maar een frac­tie boven de doel­stel­ling van 7,5 pro­cent groei voor het hele jaar.

Er zijn twee re­de­nen waar­om de eco­no­mi­sche groei ver­traagt. De es­ca­la­tie van de Eu­ro­pe­se schul­den­cri­sis heeft een ne­ga­tie­ve in­vloed op de uit­voer en de over­ver­hit­te vast­goed­markt koelt af.

Een wis­sel­koers­be­leid dat een koers­da­ling van de yuan na­streeft, kan een con­flict ver­oor­za­ken met de VS. Was­hing­ton zegt al jaren dat de yuan on­der­ge­waar­deerd is en dat de im­pact van Pe­king op de wis­sel­koers te groot is.

Het In­ter­na­ti­o­naal Mo­ne­tair Fonds (IMF) zei dins­dag dat de yuan nog steeds ‘matig’ on­der­ge­waar­deerd is te­gen­over een ruime korf van mun­ten. Noch­tans is de han­dels­ge­wo­gen koers van de yuan het jong­ste jaar dui­de­lijk ge­ste­gen. De han­dels­ge­wo­gen koers ver­ge­lijkt de waar­de van de yuan niet al­leen met de dol­lar maar met de mun­ten van alle be­lang­rij­ke han­dels­part­ners.

De yuan werd bij­voor­beeld flink duur­der te­gen­over de euro. De Eu­ro­pe­se Unie is na de VS de groot­ste af­zet­markt van China. Een da­ling van de yuan te­gen­over de dol­lar is een ma­nier om de koers­stij­ging te­gen­over de euro af te rem­men.

Pe­king is ervan over­tuigd dat de yuan niet on­der­ge­waar­deerd is. De Chi­ne­se ver­te­gen­woor­di­ger bij het IMF, Tao Zhang, zei dat de visie van het IMF niet strookt met de re­a­li­teit. ‘De ster­ke da­ling van het over­schot op de lo­pen­de re­ke­ning en de re­cen­te schom­me­lin­gen van de yuan op de wis­sel­markt sug­ge­re­ren dat de koers van de munt on­ge­veer ge­lijk is aan de even­wichts­waar­de.’

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo