Verlichtingsbedrijf Emgo in Lommel sluit de deuren

Emgo, afkorting van Europese Maatschappij voor Fabricage en Verkoop van Gloeilampen Onderdelen, heeft de intentie aangekondigd om de productie volledig te stoppen. Op het hoogtepunt, begin jaren 2000, werkten er nog meer dan 500 mensen in de fabriek. Het bedrijf is een joint venture van Philips en Osram, die glascomponenten zoals buisglas voor lampen produceert.

Sinds Europa een verbod op gloeilampen heeft opgelegd, heeft Emgo honderden mensen ontslagen. In 2010 werd een opsplitsing gemaakt met de oprichting van Ducatt, een productiebedrijf voor hoogwaardig glas voor zonnepanelen.

Zonnepanelen konden bedrijf niet redden

Dat bedrijf, opgezet door enkele voormalige Emgo-managers, nam meteen 100 mensen over van de lampenfabriek. Hierdoor bleven er nog 135 voltijdse banen over.

‘Emgo dacht het verlies van de peertjes te kunnen compenseren door ook in de markt van zonnepanelen te stappen, maar nu die ineengeklapt is, draait dat plan op niets uit’, aldus Jan Staal, secretaris van de Algemene Centrale bij het ABVV.

‘Emgo maakt ook nog buisglas (TL-lampen), maar dat is onvoldoende om de fabriek draaiende te houden. Vandaar dat nu de stekker er helemaal wordt uitgetrokken.’

Dicht bij akkoord met Amerikanen

In het persbericht zegt het bedrijf dat de zoektocht naar een nieuwe ‘drager’ voor de onderneming uiteindelijk niet werd gevonden. Het bedrijf was dicht bij een akkoord om glasbuizen te leveren voor het Amerikaanse Solyndra, actief met buisvormige zonnepanelen. Maar dat bedrijf ging vorig jaar onder gerechtelijke bescherming.

Een nieuwe zoektocht naar een nieuw solarproduct bracht geen resultaat meer voor Emgo, verduidelijkt technisch directeur Robert Engelen.

De bonden starten dinsdag de onderhandelingen met de directie. ‘Maar in de vorige cao werden al een aantal afspraken over verdere ontslagen gemaakt. We denken wel dat het correct zal verlopen’, aldus Staal.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo