Afrikaanse groei trekt aan

De eco­no­mi­sche groei op het Afri­kaan­se con­ti­nent be­draagt dit jaar 4,5 pro­cent. Na een aan­tal moei­lij­ke jaren als ge­volg van de mon­di­a­le cri­sis en de volks­op­stan­den in Noord-Afri­ka, trekt de eco­no­mie in Afri­ka weer aan.

Vol­gens een rap­port van de Afri­kaan­se Ont­wik­ke­lings­bank, de Or­ga­ni­sa­tie voor Eco­no­mi­sche Sa­men­wer­king en Ont­wik­ke­ling (OESO), de Eco­no­mi­sche Com­mis­sie van de Afri­kaan­se Unie en het Ont­wik­ke­lings­pro­gram­ma van de Ver­e­nig­de Na­ties be­draagt de ge­mid­del­de groei van de Afri­kaan­se eco­no­mieën dit jaar 4,5 pro­cent.

Vorig jaar bleef de groei in Afri­ka be­perkt tot 3,4 pro­cent. Die te­gen­val­len­de re­sul­ta­ten waren voor­al te wij­ten aan de po­li­tie­ke in­sta­bi­li­teit na de re­vo­lu­ties in Noord-Afri­ka en de naweeën van de mon­di­a­le eco­no­mi­sche cri­sis in 2009. Maar het rap­port ziet dui­de­lijk be­ter­schap voor Afri­ka. ‘On­danks de moei­lij­ke in­ter­na­ti­o­na­le con­text kan de eco­no­mie in 2013 met 4,8 pro­cent groei­en.’

Het con­ti­nent pro­fi­teert voor­al van de eco­no­mi­sche groei in de op­ko­men­de mark­ten. Voor­al China en Indië zijn erg ac­tief in Afri­ka en zijn een be­lang­rij­ke bron van in­ves­te­rin­gen.

Ghana, Ethio­pië, Rwan­da, Li­be­ria, Mo­zam­bi­que en Zam­bia zien vol­gens het rap­port de sterk­ste groei dit jaar. Maar ook Egyp­te en Tu­ne­sië her­stel­len ge­lei­de­lijk van hun post-re­vo­lu­ti­o­nai­re re­ces­sie.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo