Japanse inflatie blijft onder streefdoel

De con­sump­tie­prij­zen in Japan zijn in april met 0,2 pro­cent ge­ste­gen in ver­ge­lij­king met een jaar eer­der. In een land dat met chro­ni­sche de­fla­tie kampt, is dat een goede zaak, maar het streef­doel van de cen­tra­le bank om dit jaar 1 pro­cent in­fla­tie te be­rei­ken is toch nog veraf.

Met 0,2 pro­cent is de in­fla­tie wel hoger dan ver­wacht. Vol­gens Bloom­berg had­den eco­no­men maar 0,1 pro­cent ver­wacht. In maart was im­mers al 0,2 pro­cent in­fla­tie op­ge­te­kend.

De Nip­pon Ginko stel­de in fe­bru­a­ri een in­fla­tie­doel van 1 pro­cent voor­op voor het lo­pen­de ‘boek­jaar’ (april – maart). Vol­gend boek­jaar zou dat dan 0,7 pro­cent moe­ten wor­den.

Om der­ge­lijk cij­fer te be­rei­ken zijn bij­ko­men­de sti­mu­le­rings­maat­re­ge­len nodig. Ta­kes­hi Miy­a­za­ki van de De­mo­cra­ti­sche Par­tij van Japan her­nieuw­de daar­om zijn op­roep voor meer agres­sie­ve actie. Deze week hield de cen­tra­le bank haar kruit al­vast droog: ze nam geen bij­ko­men­de maat­re­ge­len om de eco­no­mie op ho­ge­re toe­ren te krij­gen.

‘Naar­ma­te dui­de­lijk wordt dat de in­fla­tie­voor­spel­ling van de cen­tra­le bank te op­ti­mis­tisch is, zal er druk op haar wor­den uit­ge­oe­fend om meer te doen’, ver­tel­de Kii­chi Mu­ras­hi­ma, hoof­deco­noom van Ci­tigroup Glo­bal Mar­kets Japan, aan Bloom­berg. ‘Om de eco­no­mie uit de de­fla­tie te krij­gen, is een duur­za­me stij­ging van de lonen waar­schijn­lijk nood­za­ke­lijk.’

Mo­ge­lijk zul­len ho­ge­re ener­gie­kos­ten hel­pen om de in­fla­tie op te krik­ken. Voor het eerst in meer dan 40 jaar draai­en er in Japan geen kern­cen­tra­les. Ze zijn al­le­maal stil­ge­legd voor on­der­houd en con­tro­les, een ge­volg van de zware kern­ramp in Fu­kus­hi­ma. Tokyo Elec­tric Power ver­wacht dat de prij­zen voor ge­zin­nen met 16 pro­cent zul­len stij­gen en met 25 pro­cent voor be­drij­ven.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo