Wereldeconomie kruipt volgens OESO uit dal

De glo­ba­le eco­no­mie her­stelt lang­zaam, maar dat her­stel is erg broos en ver­loopt niet over­al even snel. De fra­gie­le her­op­le­ving kan trou­wens op­nieuw ont­spo­ren onder in­vloed van de cri­sis in de eu­ro­zo­ne. Dat staat in de nieu­we eco­no­mi­sche prog­no­se van de OESO.

De OESO, de Or­ga­ni­sa­tie voor Eco­no­mi­sche Sa­men­wer­king en Ont­wik­ke­ling, voor­spelt voor dit jaar een mon­di­a­le eco­no­mi­sche groei of toe­na­me van het bruto bin­nen­lands pro­duct (bbp) met 1,6 pro­cent, dat is 0,2 pun­ten min­der dan in 2011. In 2013 ver­wacht de or­ga­ni­sa­tie een be­hoor­lijk her­stel en zou de we­reld­eco­no­mie groei­en met 2,2 pro­cent.

Maar de re­gi­o­na­le ver­schil­len zijn dus enorm. Voor Eu­ro­pa ver­wacht de OESO dit jaar nog een krimp van 0,1 pro­cent, met een fors her­stel in 2013 in de vorm van een groei van 0,9 pro­cent. Voor de VS re­kent de or­ga­ni­sa­tie op een toe­na­me van het bbp met 2,4 pro­cent dit jaar en 2,6 pro­cent in 2013. In Japan zou de groei ver­tra­gen van 2 naar 1,5 pro­cent.

‘Ge­con­fron­teerd met een trage groei, hoge werk­loos­heid en be­perk­te ma­noeu­vreer­ruim­te, zijn struc­tu­re­le her­vor­min­gen op korte ter­mijn de re­me­die om het ver­trou­wen te her­stel­len en de groei te sti­mu­le­ren’, zei se­cre­ta­ris-ge­ne­raal Angel Gur­ria dins­dag­mor­gen bij de voor­stel­ling van het rap­port in Pa­rijs.

De OESO spoort de re­ge­rings­lei­ders op de voor­avond van de Eu­ro­pe­se top in Brus­sel daar­om aan werk te maken van die her­vor­min­gen; be­smet­ting van an­de­re lan­den door de cri­sis in de eu­ro­zo­ne te voor­ko­men; meer te in­ves­te­ren in in­fra­struc­tuur via de EIB; en ook meer ge­bruik te maken van de (ster­ke) ba­lans van de Eu­ro­pe­se Cen­tral Bank.

België

Voor ons land mikt de OESO dit jaar op een groei van 0,4 pro­cent, een stuk op­ti­mis­tischeer dan de 0,1 pro­cent die het Fe­de­raal Plan­bu­reau vo­ri­ge week nog voor­spel­de. Voor vol­gend jaar is de or­ga­ni­sa­tie met 1,3 pro­cent dan weer net iets pes­si­mis­ti­scher dan de cij­fe­raars van het Plan­bu­reau. De OESO ge­looft ook dat België zijn te­kort dit jaar kan te­rug­bren­gen tot 2,8 pro­cent.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo