Belgische loonbelasting op twee na hoogste van Europa

De gemiddelde loonbelasting voor de hoogste inkomens bedraagt voor de hele EU 38,1 %, en is daarmee een half procentpunt gestegen tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistiekbureau Eurostat maandag publiceerde.

De opbrengsten van de eigendomsbelasting brengen in België 3,1 % van het bruto binnenlands product (bbp) op. Enkel in het Verenigd Koninkrijk (4,2 %) en Frankrijk (3,4  %) is de relatieve opbrengst nog iets hoger.

De inkomsten via eenmalige aan- en verkoopsbelasting maakten in 2010 1,8 % van het bbp uit, het hoogste percentage van de EU-lidstaten. De jaarlijkse eigendomsbelasting is goed voor 1,3 %. Drie andere Europese landen gaan België daarmee voor.

De belasting voor bedrijven is in 2012 zo goed als stabiel gebleven, van 23,4 naar 23,5 %. Voor de bedrijfsbelasting staat België eveneens op de derde plaats, met 34 %. Enkel in Frankrijk en Malta worden bedrijven zwaarder belast. Het hoogste btw-tarief is in België gelijk aan het Europese gemiddelde: 21 %.

Inkomsten via belastingen maakten in 2010 in België 43,9 % uit van het bbp. In Denemarken (47,6 %) en Zweden (45,8 %) was dat percentage hoger. Het Europese gemiddelde bedroeg 38,4 %.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo