Facebook crasht op tweede beursdag

Op de tweede dag van de beursnotering van Facebook kreeg het aandeel zware klappen. Het moest een verlies van zo’n 11 % incasseren. Met een prijs van $ 34,03 dllar is het aandeel danig onder de introductieprijs van vorige week gezakt. Die prijs van $ 38,00 werd gisteren geen enkele keer meer gehaald.

Het zit Facebook al van bij de beursintroductie niet mee. Vrijdag, op de eerste dag van de beursnotering, had het aandeel alle moeite van de wereld om niet onder de introductieprijs te zakken. Geruchten deden de ronde dat de bank Morgan Stanley, die de beursgang begeleidde, de koers ondersteunde door grote hoeveelheden aandelen op te kopen.

Heel wat beleggers zijn het afgelopen weekend van gedacht te veranderd. Investeerders die plots leken te beseffen dat de prijs kunstmatig boven $ 38,00 werd gehouden. De beleggers, die pakweg 20 % winst wilden nemen, die zijn er na het weekend weer uitgestapt.

Voor oprichter Mark Zuckerberg is de koersdaling alvast een pijnlijke affaire. Althans op papier. Hij heeft nog 503,6 miljoen aandelen en opties in zijn portefeuille en die zijn nu zo’n 2 miljard dollar minder waard dan vorige week. Met de 30,2 miljoen aandelen die hij wel verkocht –voor $ 38,00– verdiende hij vrijdag zo’n 1,15 miljard dollar. Doordat de introductieprijs in laatste instantie van $ 35,00 naar $ 38,00 werd verhoogd, haalde hij nog zo’n 120 miljoen dollar extra binnen.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo