mens en samenleving logo

Geldezel moet slachtoffer van internetoplichting 51.000 euro schadevergoeding betalen

Een 29-jarige Roemeen krijgt zes maanden met uitstel en moet 1.600 euro boete betalen omdat hij zijn rekening liet gebruiken door internetoplichters. Hij was maar een van wellicht meerdere geldezels, maar moet het slachtoffer wel het volledige bedrag van 51.000 euro terugbetalen.

Een nietsvermoedende man uit Harelbeke kreeg op 11 oktober 2020 een link doorgestuurd van een prostitutiewebsite. Die verwees hem door naar een pagina waar hij moest betalen. De man schreef daar geen geld over maar internetcriminelen verkregen via de link wel zijn persoonlijke gegevens.

De man kreeg kort nadien telefoon van iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. De oplichter kon de man overtuigen om meerdere betalingen te doen en in totaal verdween 51.000 van de rekening van het slachtoffer. Slechts een deel daarvan belandde op de rekening van de beklaagde A.L.

Vandaaruit werd het geld opnieuw doorgestort of werden er aankopen mee gedaan in Antwerpen. De rechter verklaarde slechts 3.550 euro verbeurd voor A.L. maar veroordeelde de man wel tot een schadevergoeding van 51.000 die hij aan de opgelichte man moet betalen. De verbeurdverklaring mag daarvan afgetrokken worden.

Het is echter nog maar de vraag of het slachtoffer zijn geld zal terugzien, A.L. werd bij verstek veroordeeld.

Geldezel moet slachtoffer van internetoplichting 51.000 euro schadevergoeding betalen. Het Nieuwsblad, 24 september 2024.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers