mens en samenleving logo

Resilux: ‘Zomer heeft 2011 verpest’

De nettowinst van Resilux daalde vorig jaar met een derde tot 8 miljoen euro. Dat is te wijten aan de slechte zomer, de nooit geziene volatiliteit in grondstofprijzen en de vrees voor niet betaalde facturen. Ondertussen legt topman Dirk De Cuyper al de basis voor de groei in de komende jaren.

Het bedrijf nam in 2011 onder andere 1,8 miljoen euro extra voorzieningen voor klantenfacturen die mogelijk niet meer zullen betaald worden. Verder slikte Resilux nog ruim 1 miljoen euro wisselkoersverliezen en 1 miljoen euro verlies op zijn joint venture AirO-Lux.

Het bedrijf haalde zijn doelstelling van een stabiele bedrijfskasstroom wel nipt. ‘Alles bij elkaar genomen zitten we in een stabiele business’, zegt CEO Dirk De Cuyper. Resilux produceert voorvormen voor plastic flessen voor waters, fruitsappen en andere dranken. ‘Crisis of niet. Mensen blijven drinken. Gelukkig.’

In het eerste halfjaar boekte Resilux nog recordresultaten dankzij een zeer warme lente. Maar in de zomer ging alles mis wat mis kon gaan. Het weer was slecht. ‘En het was de eerste keer in mijn leven dat ik zo’n grote schommelingen van de grondstofprijzen heb gezien. In de eerste vier maanden zijn die enorm gestegen en op het slechts mogelijke moment als een pudding in elkaar gezakt. Daardoor zaten we in de zomer met dure grondstofvoorraden maar met lagere verkoopprijzen.

En dan hebben we het nog niet over de wisselkoersen gehad. Door wisselkoersschommelingen moest het bedrijf 1,1 miljoen euro verliezen in de boeken nemen. ‘Elke keer dat die mannen in Brussel samenkwamen voor de eurocrisis, ging de euro ofwel 10 procent omhoog of 10 procent naar beneden.’

En ook de hobbelige rit van de Zwitserse frank heeft Resilux getroffen. Resilux heeft in Zwitserland een grote fabriek waarvan de producten in heel de eurozone geëxporteerd worden. ‘De Zwitserse frank is vorig jaar op enkele weken tijd van 1,35 naar pariteit met de euro gestegen. Dat deed pijn.’

Over de joint venture AirO-Lux heeft De Cuyper eindelijk goed nieuws. ‘Het eerste product is op de markt.’ Eindelijk na vele maanden vertraging. Het Zwitserse AirO-Lux ontwikkelde een nieuwe verpakking voor scheerschuim, zonder de schadelijke gassen die in de huidige verpakkingen zitten. De joint venture zal naar verwachting evenwel pas in 2013 break even draaien.

In 2011 dreef Resilux ook de investeringen verder op tot 18 miljoen euro. In nieuwe machines maar ook in nieuwe gronden en gebouwen. ‘Het is volgens mij nu het goede moment om op termijn de groei te verzekeren. Zo kocht Resilux in de VS een nieuw gebouw. ‘Net op tijd. Ik zie dat de bouwmarkt in de VS aan het keren is.’ Wat 2012 zal geven, durft De Cuyper nog niet te zeggen. ‘I don’t know.’ Het bedrijf rekent voorzichtigheidshalve op een stabiele winst.

Bron: De Tijd

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers