Financiering Belgische groeiers klautert uit het dal

In eerste helft van 2024 is bijna 420 miljoen euro opgehaald, na zesjarig dieptepunt in 2023Sequoia, een van ’s werelds grootste en invloedrijkste durfkapitaalverschaffers, waarschuwde in mei 2022 dat start-ups en scale-ups, jonge bedrijven die snel groeien, zich moesten opmaken voor moeilijke tijden vanwege de hoge rente en de economische vertraging.

Dat weerspiegelde zich, ook in ons land, in de statistieken over de financiering van jonge, niet-beursgenoteerde groeibedrijven. In de eerste helft van 2023 zamelden die ‘slechts’ 328 miljoen euro in, het laagste niveau in zes jaar. Over het hele jaar genomen droogde de geldstroom naar de Belgische groeiers op: de teller eindigde op 769 miljoen euro, de helft minder dan in 2022.

Dit jaar veert de markt, althans in de naakte cijfers, weer op. Het eerste kwartaal was weliswaar het slechtste in zeven jaar – de Belgische groeiers haalden maar 132 miljoen op – maar na een sterk tweede kwartaal staat de teller op 419 miljoen euro, 28 procent meer dan een jaar geleden.

Ook in Europa kwam de geldstroom traag op gang. Volgens de gespecialiseerde databank Crunchbase vloeide in het eerste kwartaal 11,8 miljard dollar naar start- ups, bijna 10 % minder dan in het eerste kwartaal van 2023. Cijfers voor de eerste jaarhelft zijn nog niet voorhanden.

Screenshot

Tech boven

Opvallend: vorig jaar stonden negen van de grootste tien operaties op naam van een biotech- of medtechbedrijf. De Belgische specialist in verzekeringstechnologie Qover (vierde) was de enige uitzondering in de top tien.

Dit jaar zijn de operaties vooral voor techbedrijven. In de hitparade van de grootste kapitaalrondes staan voorlopig maar drie biotechbedrijven. De grootste geldinzameling is die van het bedrijf boven de samenwoonapp Cohabs, met 86 miljoen euro vers kapitaal. TechWolf, het Gentse AI-bedrijf dat vaardigheden van werknemers in kaart brengt, staat op twee met een operatie van 40 miljoen. Op drie volgt de Gentse specialist in AI-computervisie Robovision (39 miljoen). TechWolf en Robovision illustreren de levendigheid van de Gentse start-upscene.

Anaïs De Boulle, partner en scale-upleader bij de consultant Deloitte, kijkt niet op van de betere Belgische cijfers over kapitaalrondes. ‘Vorig jaar hebben we meer dan 200 leidinggevenden van Belgische start- en scale-ups ondervraagd. Toen zei 70 procent van hen dat ze actief naar financiering zochten. En van die groep zei 56 procent dat ze nieuwe investeerders wilden aantrekken. In de cijfers over het eerste halfjaar zie je daar het resultaat van.’

Matuur

De toename van het totaalbedrag wordt deels verklaard door enkele grote rondes, zoals bij Cohabs en TechWolf. ‘We zien nu vaker bedrijven die 10 à 20 miljoen euro ophalen bij een mix van Europese en Amerikaanse investeerders’, zegt De Boulle. ‘Dat is anders dan de boom in de periode 2020-2021, met een groot aantal kleinere kapitaalrondes. Het toont dat ons tech-ecosysteem matuurder wordt.’ De Boulle denkt dat we nog vaker grote rondes zullen zien, zeker bij bedrijven die populaire thema’s bespelen: artificiële intelligentie, duurzaamheid en gezondheidstechnologie.

Ook Boris Bogaert, de medeoprichter van het investeringsfonds voor prille techstarters Pitchdrive, ontwaart meer beweging in de markt. ‘We zien dit jaar veel meer goede Belgische dossiers dan in 2023’, zegt hij. ‘Bovendien worden de kwaliteit en de bedragen per dossier groter.’ Dat komt omdat meer ondernemers aan zet zijn die al aan een tweede start-up beginnen, maar ook doordat grote Amerikaanse investeerders hun opwachting hebben gemaakt. ‘Ik verwacht dat de trend in de tweede jaarhelft doorzet.’

Renaat Berckmoes, de CEO van de investeerder Fortino, ziet ook een heropleving van het aantal kleine rondes. ‘Het zijn er opnieuw bijzonder veel’, zegt hij. ‘Dat is deels toe te schrijven aan toeval, maar ook aan het feit dat in ons land steeds meer fondsen van start-upoprichters opstaan. Die worden actiever als bedrijvenbouwer, coach of investeerder.’

Berckmoes verwijst naar ondernemers als Pieterjan Bouten, Louis Jonckheere (beiden ex-Showpad), Lorenz en Boris Bogaert (Pitchdrive) en Jonas Dhaenens (Combell/team.blue), die zich volledig of deels bezighouden met startende ondernemers, die ze kapitaal én advies geven.

SEPHIHA, M. Financiering Belgische groeiers klautert uit het dal. De Tijd, 3 juli 2024, 1.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo