mens en samenleving logo

België vierde meest open economie

De globaliseringsindex meet de openheid van de zestig grootste economieën ter wereld aan de hand van vijf criteria: handel, kapitaalbewegingen, technologie, buitenlandse werknemers en culturele integratie. In vergelijking met 2010 is België er bijna in alle criteria op vooruit gegaan.

‘België scoort traditioneel sterk in de globaliseringsindex’, zegt Rudi Braes, managing partner van Ernst & Young België. ‘Dat is ook logisch gezien de grootte van ons land en het belang van de export en buitenlandse investeringen in België voor onze welvaart en economie.’

‘Bovendien trok ons land vorig jaar een aantal grote investeringen aan’, zegt woordvoerder Christophe Ballegeer van Ernst & Young. ‘Investeerders zien ons land als een testmarkt.’ Ook het feit dat onze belangrijkste handelspartner, Duitsland, minder last heeft van de eurocrisis, draagt bij tot de betere prestatie van ons land in de globaliseringsindex.

Maar ‘open’ betekent ook dat de economische vooruitzichten voor ons land erg afhankelijk zijn van globale ontwikkelingen, benadrukt Braes. België is door zijn open economie erg afhankelijk van de economische ontwikkelingen in het buitenland.

bron De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers