mens en samenleving logo

Rozen compenseren hoge brandstofprijzen

Prijsstijgingen voor motorbrandstoffen, huisbrandolie, restaurants en cafés, melk, kaas en eieren, alcoholhoudende dranken, waterverbruik en juwelen hadden deze maand een verhogend effect op het indexcijfer.

Vooral motorbrandstoffen (+3,5%) blijven fors doorwegen op de cijfers. Dat de inflatie toch afneemt heeft voor een groot deel te maken dat de prijsstijging vorig jaar in dezelfde periode nog forser was, mede ingegeven door onrust in de Arabische wereld.

De verhogingen werden deels gecompenseerd door prijsdalingen voor snijbloemen en verblijven in vakantiedorpen. De prijzen voor snijbloemen daalden in maart met 16%. Rozen werden 26% goedkoper, na de forse prijsstijgingen vorige maand wegens Valentijn. De vakantiedorpen kenden een prijsdaling van 16% na de krokusvakantie van februari.

De inflatie berekend op basis van de gezondheidsindex daalde van 3,41 procent naar 3,14 procent. De spilindex werd in maart niet overschreden. Het Planbureau verwacht de volgende overschrijding in september. Daardoor zouden de sociale uitkeringen in oktober en de weddes van het overheidspersoneel in november met 2 procent stijgen.

Bron: De Standaard

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers