mens en samenleving logo

Europa speurt naar illegale afspraken telecomgiganten

De Europese Commissie heeft bij vijf Europese telecomgiganten informatie opgevraagd over “de standaardisering van toekomstige mobiele communicatiediensten”. Dat meldt de Commissie in een reactie op een bericht in de krant The Financial Times. The Financial Times stelt dat de Commissie haar aandacht heeft gevestigd op de bijeenkomsten die toplui van France Télécom, Deutsche Telekom, Telecom Italia, Telefonica en Vodafone sinds 2010 op geregelde tijdstippen hebben. De Europese concurrentiewaakhond zou illegale afspraken op het spoor zijn.

Vragen
Bij de Commissie wil men enkel bevestigen dat de bedrijven een vragenlijst is toegestuurd. Ook bij de koepelvereniging van de operatoren GSMA zijn gegevens opgevraagd. De zegsman van eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia beklemtoont wel dat er nog geen formeel onderzoek is geopend. Net als onaangekondigde inspecties vormt het opvragen van informatie via vragenlijsten vaak wel de prelude op de lancering van een formeel onderzoek naar inbreuken op de Europese concurrentieregels.

Smartphones
Volgens een bron dicht bij het onderzoek gaan de vragen over publicitaire diensten voor smartphones en betalingsdiensten via smartphones. De Commissie moet erover waken dat het proces van standaardisering voor deze diensten transparant verloopt en open blijft voor alle operatoren.

Bron: Netto

  1. Waarom hoort dit artikel thuis in thema 3?
  2. Over welke instelling gaat het en welke taken heeft deze instelling?
  3. Waarom wordt dit onderzoek op Europees niveau gevoerd?
  4. Waarom gaat de EU afspraken opsporen?
  5. Toon grafisch aan waarom de EU met deze onderzoeken de consument wil beschermen.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers