mens en samenleving logo

Digitaal of analoog?

Een scherper beeld en meer zenders. Dat zijn de twee gedoodverfde voordelen van digitale televisie. Voor 25 procent van de Vlaamse televisiekijkers bleek dat totnogtoe echter niet te volstaan om de stap naar digitale televisie te doen. Niet geheel onbegrijpelijk, overigens. De jungle van formules, tarieven en pakketten waarin je terechtkomt als je wil switchen, zet niet meteen aan tot snel beslissen. De vrees om zich vast te zetten met een ‘verkeerd’ abonnement zit er diep in.

‘Terecht’, meent Tom Crauwels, specialist digitale tv van Test-Aankoop. ‘De aanbieders van digitale televisie betonneren hun klanten achter hun decoders. Voor de kijkers is dat een slechte zaak, want die hoge opstartkosten fnuiken de flexibiliteit en de concurrentie. Nochtans kan het ook anders. In Nederland bijvoorbeeld, worden digitale televisiesignalen ongecodeerd verstuurd over de kabel en heb je geen decoder nodig. Dat heeft vele voordelen. Je kunt niet alleen gemakkelijk van aanbieder veranderen, het is ook veel gebruiksvriendelijker, je vermijdt sluipverbruik en je kunt gratis een tweede of derde toestel aansluiten. Daarom pleiten we er bij Test-Aankoop voor om de kabel ook in ons land vrij te maken, waardoor de druk om ongecodeerde digitale televisie aan te bieden zal toenemen.’

Momenteel zijn er in ons land vier grote systemen op de markt. Digitale televisie via de kabel (Telenet) of via de telefoonlijn (Belgacom) zijn het populairst. Het zenderaanbod is hier zeer compleet en qua interactiviteit hebt u hier ruime mogelijkheden. Programma’s pauzeren of opnemen behoort tot de standaardmogelijkheden en het pakket betaaltelevisie is zeer uitgebreid. Digitale televisie via satelliet is een derde variant en wordt aangeboden door TV-Vlaanderen en Mobistar. Het zenderaanbod is hier enorm (meer dan vierhonderd zenders) maar enkele interessante zenders ontbreken (de meeste Franse zenders, BBC). Een belangrijke troef van satelliettelevisie is dan weer de superieure beeldkwaliteit, zo blijkt uit een recent onderzoek van Test-Aankoop. Tot slot is er ook nog het buitenbeentje DVB-T, digitale televisie via de ouderwetse antenne. Hebt u een antenne en een recent televisietoestel, dan kijkt u via dit netwerk gratis. Het zenderaanbod blijft echter beperkt tot de openbare zenders.

  1. Welk soort markt is de markt van digitale tv? Motiveer door informatie uit het artikel te gebruiken.
  2. Hoe gebeurt de prijsvorming op deze markt?
  3. Waarom is de markt in Nederland verschillend van de Vlaamse markt?
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers