mens en samenleving logo

Sterke vraag naar korte leningen ECB

De vraag naar kortlopende leningen van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze week het hoogste niveau in twee en een half jaar bereikt, wat erop wijst dat de spanning op de Europese geldmarkten aanhoudt.
De centrale bank leende in totaal 265,46 miljard euro uit tegen een vaste rente van 1,25 %. Dit betekent een stijging ten opzichte van de 247,18 miljard euro een week eerder en is het hoogste niveau sinds juni 2009.

Het door de ECB toegekende bedrag was veel hoger dan de centrale bank had ingeschat. De ECB ging ervan uit dat de banken geen liquiditeit te kort komen om aan hun dagelijkse verplichtingen te kunnen voldoen en had de behoefte ingeschat op 129 miljard euro negatief.
Banken blijven huiverig om geld uit te lenen aan andere kredietinstellingen, door de voortdurende zorgen over de Europese schuldproblemen. Daarom maakten banken de afgelopen weken veel gebruik van de depositofaciliteit van de ECB om hun overschotten bij de centrale bank te stallen.
Later deze weer hebben banken ook de gelegenheid om geld voor drie maanden te lenen bij de centrale bank. De ECB zal dinsdag een oproep doen om biedingen te plaatsen. Woensdag worden de leningen toegewezen.

Bron: Beurs.nl

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers