mens en samenleving logo

Nooit zoveel groenten vernietigd

Vorige week werden in Sint-Katelijne-Waver opnieuw grote hoeveelheden komkommers, tomaten, kroppen sla en paprika’s naar een weide in de buurt van de veiling afgevoerd. De groenten worden gebruikt als bemesting van het land. Bij de veiling wil men niet veel commentaar kwijt over de vernietiging. Het zou gaan om producten van mindere kwaliteit die geen koper vinden. De sector beleeft de zwaarste crisis in twintig jaar. Experts zeggen dat er dit jaar al uitzonderlijk veel groenten naar de composthoop verhuisden. Er circuleert een cijfer van drie miljoen kilogram, maar dat kan door niemand officieel bevestigd worden. Enkel bij de EHEC-crisis heeft de veiling in Sint-Katelijne-Waver meegedeeld dat er 500.000 kilogram tomaten en 600.000 komkommers werden vernietigd.

“Om hoeveel kilo het in totaal gaat dit jaar? Geen idee”, reageert Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat. “Ik weet wel dat we nu al aan de derde of vierde vernietigingsronde zitten. De veilingen zelf geven geen informatie over de hoeveelheden. Niemand komt graag naar buiten met het vernietigen van een product waar niks mis mee is en dat normaal gezien bij de consument zou moeten terechtkomen. Maar als de minimumprijs niet wordt gehaald, wordt het gewoon niet verkocht.”

De scherpste prijsdalingen deden zich dit jaar voor bij de sla, die dit jaar tot 51 procent goedkoper werd. Tomaten zakten 47 procent in prijs, komkommers 40 procent en paprika 37 procent.

  1. Stel de prijsvorming op de markt van sla grafisch voor en duid de minimumprijs aan.
  2. Waarom moeten groenten vernietigd worden?
  3. Toon grafisch aan wat er met de prijs gebeurt na het vernietigen van de groenten.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers