mens en samenleving logo

Belgische economie duikt in recessie

De Belgische economie kromp in het derde kwartaal met 0,1 procent, zo maakte de Nationale Bank gisteren bekend. Dat lijkt beperkt, maar kan het begin zijn van een meer wezenlijke terugval, zo verwachten de economen van ING Bank. ‘Het derde kwartaal is gered door een sterke voorraadvorming. Bedrijven zijn blijven produceren terwijl de vraag afnam. Zonder dat voorraadeffect was het derde kwartaal 0,6 procent negatief uitgevallen’, zegt Peter Vanden Houte.

Blijven produceren terwijl de vraag daalt, voorspelt niets goeds voor het lopende vierde kwartaal. ‘Iedereen zal nu eerst voorraden afbouwen. De groei in het vierde kwartaal is zonder twijfel negatief.’ ING Bank ziet één lichtpuntje. Heel wat consumenten anticiperen op de nieuwe begrotingsmaatregelen en kopen nog snel een auto met ecopremie. ‘Dat zal de economie in het vierde kwartaal nog wat stutten, maar dat is een stukje gestolen groei. Want je roomt er de groei van het eerste kwartaal van 2012 mee af’, zegt Vanden Houte.

Ook 2012 start met krimp

ING verwacht dat de economie ook in het eerste kwartaal van volgend jaar krimpt, met zo’n 0,2 procent. Dat betekent dat de economie zeker drie kwartalen na elkaar zou krimpen. Economen spreken van een recessie bij twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei.

In welke mate de groei in het eerste kwartaal van 2012 negatief zal zijn, hangt af van de komende Europese top. ‘We gaan ervan uit dat Europa nu eindelijk geruststellende maatregelen zal nemen zodat de speculatie zal afnemen en de druk van hoge rentetarieven kan verdwijnen’, zegt Vanden Houte. ‘Als dat gebeurt, zien we in het tweede kwartaal van volgend jaar opnieuw wat groei.’ Een positieve Europese top zou ook de meer risicovolle activa, zoals aandelenmarkten, ondersteunen. Ook dat zou voor een verbetering van het vertrouwen kunnen zorgen. Maar zelfs als al die hoopvolle verwachtingen een feit worden, zal België komend jaar op een nulgroei uitkomen.

Als Europa de zaak niet kan stabiliseren, zal de druk op de Europese obligaties aanhouden, de rente hoog blijven en de economische malaise aanhouden. ‘En zal de economie op jaarbasis zeker krimpen’, meent ING.

Dat betekent geen goed nieuws voor de begroting waarin nu al enkele nieuwigheden zitten zoals een ‘terugverdieneffect van een restrictieve begroting’. Vanden Houte zegt dat het te vroeg is om al aan bijkomende begrotingsmaatregelen te denken. ‘Het stabiliteitsprogramma is belangrijk, maar naast de cijfers na de komma kijkt men toch vooral naar de structurele hervormingen. Dat neemt niet weg dat deze begroting sowieso al enige risico’s inhoudt.’

Uit de cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen bleek nog dat in het derde kwartaal de bouwsector met 1% kromp, de industrie met 0,3% en de dienstensector een nulgroei kende. De uitvoer (-1%), de gezinsconsumptie (-0,2%) en de bedrijfsinvesteringen (-0,5%) daalden. Alleen de overheidsuitgaven en de stijging van de voorraden ondersteunden de economische activiteit. De arbeidsmarkt, die met een zestal maanden vertraging reageert op de conjunctuur, houdt voorlopig stand. Het aantal banen steeg in het derde kwartaal met 0,3 procent of 12.500.

Bron: De Standaard

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers