De inflatie stijgt en bedraagt 0,46 %

Consumptieprijsindex van februari 2021

  • De inflatie stijgt van 0,26 %naar 0,4 6% in februari.
  • De consumptieprijsindex stijgt deze maand met 0,24 punt of 0,22 %.
  • De inflatie van de gezondheidsindex daalt van 0,57 % naar 0,47 %.
  • De afgevlakte gezondheidsindex bedraagt in februari 107,93 punten.
  • De inflatie voor voedingsmiddelen wordt negatief en bedraagt momenteel -0,24 %.
  • In februari werden de belangrijkste prijsstijgingen opgetekend voor motorbrandstoffen, alcoholische dranken, groenten, aardgas, elektriciteit en vis en zeevruchten. Brood en granen, alcoholvrije dranken, suikerwaren, producten voor lichaamsverzorging en onderhoudsproducten hadden daarentegen een verlagend effect op de index.
  • De huidige maatregelen rond COVID-19 hebben een impact op de berekening van het indexcijfer. Meer informatie kan hier (This hyperlink opens a new window) teruggevonden worden. In praktijk heeft dat voor de maand februari tot gevolg dat er voor bloemen en planten en buitenlandse reizen een indexverhogend effect is omwille van het doortrekken van de prijzen met seizoenscorrectie van vorig jaar.

De producten met het grootste verhogend effect in februari zijn motorbrandstoffen, alcoholische dranken, groenten, bloemen en planten, aardgas, elektriciteit, buitenlandse reizen en citytrips en vis en zeevruchten. Brood en granen, alcoholvrije dranken, suikerwaren, producten voor lichaamsverzorging en onderhoudsproducten hadden daarentegen een verlagend effect op de index. De belangrijkste bewegingen die deze maand vastgesteld werden, zijn:

Motorbrandstoffen werden deze maand gemiddeld 2,90 % duurder. De prijzen voor alcoholische dranken stegen gemiddeld met 4,20 %. Groenten werden gemiddeld 2,80 % duurder ten opzichte van vorige maand, Aardgas en elektriciteit werden respectievelijk 3,10 % en 1,30 % duurder. De prijzen voor vis en zeevruchten stegen gemiddeld met 2,40 %.

De prijzen voor brood en granen daalden gemiddeld met 2,40 %. Alcoholvrije dranken werden gemiddeld 3,10 % goedkoper ten opzichte van vorige maand. Suikerwaren daalden deze maand gemiddeld met 4,60 % in prijs. Producten voor lichaamsverzorging werden 2,40 % goedkoper, de prijzen voor onderhoudsproducten daalden gemiddeld met 4,40 % ten opzichte van vorige maand.

De inflatie stijgt en bedraagt 0,46%. statbel.fgov.be, 25 februari 2021. Geraadpleegd op 25 februari 2021 via statbel.fgov.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo