Amerikaanse centrale bank grijpt fors in om recessie in VS te voorkomen

Renteverlaging met 50 basispunten moet ’s werelds grootste economie vitaal houden.De Amerikaanse centrale bank heeft voor het eerst in ruim vier jaar de rente verlaagd, en wel met een forse 50 basispunten tot 5 %. De rente stond daarvoor op het hoogste peil in 20 jaar om de torenhoge inflatie een halt toe te roepen.
Na het bedwingen van de coronapandemie leidde de forse vraag naar producten en diensten in combinatie met een haperende productie tot een opstoot van de Amerikaanse inflatie naar een piek van 9 % in juni 2022. Intussen is de inflatie fors gezakt naar 2,50 % in augustus, niet ver van de doelstelling van 2 % van de centrale bank.

De gedaalde inflatie is ten dele het gevolg van het wegvallen van de problemen in de aanvoerketens, maar ook het resultaat van de fors verhoogde rente in de afgelopen jaren. De hoge rente maakte het voor bedrijven en gezinnen duurder om te lenen en om te investeren of grote aankopen te doen. Nu de inflatie richting de doelstelling beweegt, lijkt de Fed zich te focussen op zijn andere doelstelling, namelijk een volledige tewerkstelling. ‘De arbeidsmarkt blijft afkoelen en ook het tempo van de loongroei ligt duidelijk lager’, zei Fed- voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie na het rentebesluit.

Daarmee verwees hij naar de recentste jobrapporten, die een duidelijke afkoeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt toonden. Economen wezen bij die rapporten ook op de verslechterende kwaliteit van de banencijfers. Zo creëert de economie nu vooral parttimejobs, terwijl het aantal voltijdse banen afneemt.

‘We denken dat deze renteverlaging het meest in het belang is van de economie en van de mensen’, zei Powell. Hij maakte tegelijk duidelijk dat de Fed niet overmatig bezorgd is over de huidige situatie op de arbeidsmarkt. Die is volgens hem nog altijd sterk. ‘Het is beter actie te ondernemen op een moment dat de banenmarkt nog krachtig is dan te lang te wachten met een renteverlaging’, stelde hij.

Nu de Fed is begonnen met het verlagen van de rente wordt het voor bedrijven weer aantrekkelijker te investeren, terwijl gezinnen opnieuw meer ruimte krijgen om te consumeren. Dat moet voorkomen dat de belangrijkste economie ter wereld – die zeer afhankelijk is van de consumptie – een stimulus krijgt, zodat ze niet in een recessie dondert.

Uit de verwachtingen van Fed-bestuurders voor de toekomstige beleidsrente blijkt dat de centraal bankiers nog twee renteverlagingen met een kwart procentpunt voorzien voor het einde van het jaar. Voor het einde van 2025 zien ze de beleidsrente nog eens 100 basispunten zakken. De Europese Centrale Bank is al in juni begonnen met het verlagen van de rente, omdat de sputterende economie in de eurozone nood had aan een duw in de rug.

Marktreactie

De Dow Jones en Nasdaq trappelden ter plaatse voor het bekendmaken van het rentebesluit en gingen net na de publicatie respectievelijk 0,60 en 0,90 % hoger. Na de persconferentie leverden de aandelenindexen hun winsten in en sloten ze allebei 0,30 % lager. De markten gingen al uit van een rentedaling van ruim 40 basispunten, waardoor de knip van 50 basispunten geen grote schok was.
Een lagere rente is doorgaans positief voor de beurzen. Ze vermindert de financieringslasten van bedrijven en maakt aandelen relatief aantrekkelijker tegenover spaarproducten en obligaties. De grote voorwaarde is wel dat de Fed er wel degelijk in slaagt met de rentedaling een recessie te voorkomen.

VAN DER HOUT, B. Amerikaanse centrale bank grijpt fors in om recessie in VS te voorkomen. De Tijd, 19 september 2024, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo