Zwakke dollar helpt ECB om inflatiedoelstelling te halen

De daling van de dollar tegenover de euro drukt de prijs van ingevoerde producten en zet daarmee een rem op de inflatie. Maar de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank waarschuwt voor overdreven optimisme over de inflatie.

De essentie

  • De recente zwakte van de dollar is goed nieuws voor de ECB. Ze maakt ingevoerde producten goedkoper en helpt daarmee de strijd tegen de inflatie.
  • De ECB streeft naar 2 % inflatie op middellange termijn en verwacht dat ze die doelstelling eind volgend jaar zal halen.
  • Maar hoewel de inflatievooruitzichten verbeteren, blijft de ECB voorzichtig.
  • De ECB hecht ook veel belang aan de kerninflatie, zonder de prijzen van voeding en energie.

 

Zwakke dollar

Screenshot

De euro is maandag even naar 1,1202 dollar gestegen en bereikte daarmee het hoogste peil sinds juli vorig jaar. Speculatie dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) de rente meer zal verlagen dan de Europese Centrale Bank (ECB) weegt op de dollar en duwt de euro omhoog. Fed-voorzitter Jerome Powell kondigde vrijdag op de conferentie van de Federal Reserve in Jackson Hole een renteverlaging in september aan. ‘De tijd is gekomen om het beleid aan te passen’, zei hij.

De recente zwakte van de dollar is goed nieuws voor de ECB. Ze maakt ingevoerde producten, zoals aardolie, goedkoper en helpt daarmee de strijd tegen de inflatie. De maximumprijs voor benzine bijvoorbeeld is teruggevallen naar het laagste niveau sinds januari.

‘De euro is de jongste twee maanden met bijna 5 % gestegen tegenover de dollar’, zegt Frank Vranken, de hoofdstrateeg van de private bank Edmond de Rothschild. ‘Onderzoek van de ECB toont aan dat elke stijging van de euro met 10 % tegenover de dollar de inflatie met 0,2 tot 0,4 procentpunt verlaagt. Dat zou betekenen dat de inflatie relatief snel met minstens 0,1 procentpunt zal dalen.’

Inflatie

De ECB voorspelde in juni dat de inflatie in de eurozone zal zakken van 2,5 0 % in 2024 naar 2,20 % in 2025 en 1,9 0 % in 2026. Die prognose is gebaseerd op een stabiele wisselkoers van 1,08 dollar per euro. De daling van het groene biljet sindsdien kan tot gevolg hebben dat de ECB in september haar inflatieprognoses verlaagt. De ECB streeft naar 2 % inflatie op middellange termijn en verwacht dat ze die doelstelling eind volgend jaar zal halen.

Ook de afkoeling van de economie en de tragere stijging van de lonen wegen op de inflatie. De groei in de eurozone is in juli bijna stilgevallen. De Olympische Spelen in Parijs deden in augustus de Europese economie opveren, maar dat effect is tijdelijk. Bovendien vertraagde de stijging van de ‘onderhandelde lonen’ in het tweede kwartaal naar 3,60 % jaar op jaar, tegenover 4,70 % in het eerste kwartaal. De lagere loongroei vermindert de druk op de ondernemingen om die kostenstijgingen door te rekenen in hun verkoopprijzen.

ECB blijft voorzichtig

Hoewel de inflatievooruitzichten verbeteren, blijft de ECB voorzichtig. ‘De terugkeer naar de doelstelling is nog niet zeker’, waarschuwde hoofdeconoom Philip Lane zaterdag tijdens een debat in Jackson Hole. ‘Het monetair beleid zal zolang als nodig restrictief moeten zijn om het desinflatieproces naar een tijdige terugkeer richting de doelstelling te loodsen. Bovendien moet de terugkeer naar de doelstelling duurzaam zijn.’

Kerninflatie

Daarom kijkt de ECB niet alleen naar de algemene inflatie, die wordt beïnvloed door de volatiele prijzen van onder meer energie. Ze hecht ook veel belang aan de kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijzen van voeding en energie. Ondanks de waarschuwing van Lane zijn economen en de geldmarkt ervan overtuigd dat de ECB haar monetair beleid verder zal versoepelen. Economen voorspellen dat de ECB tegen eind volgend jaar de rente zes keer met 25 basispunten zal verlagen. Daardoor zou de beleidsrente terugvallen naar 2,25 %. De geldmarkt verwacht een renteverlaging in september, twee of drie tegen eind dit jaar en vijf tot zes tegen midden volgend jaar.

VERVENNE, W. Zwakke dollar helpt ECB om inflatiedoelstelling te halen. De Tijd, 27 augustus 2024, 14.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo