Strafrechtelijk onderzoek gevraagd naar Hyloris

Beurstoezichthouder FSMA vermoedt dat het Luikse farmabedrijf Hyloris zich bezondigd heeft aan strafrechtelijke inbreuken bij een deal met een klein Nederlands farmabedrijf, Qlinicq. Die deal leverde Hyloris 1 miljoen euro omzet op, maar het betaalde net hetzelfde aan het bedrijf voor de overname van een medicijn.
De Belgische beurswaakhond plaatste al eerder vraagtekens bij die deal. Hyloris moest de deal al aanpassen en de miljoen euro omzet schrappen. In april schorste de FSMA de beursnotering van Hyloris, begin juli volgde de waarschuwing dat er “ernstige twijfels” waren over de betrouwbaarheid van de informatie die Hyloris aan de markt verstrekte. FSMA heeft het dossier nu naar het parket gestuurd, onder meer omdat de officiële communicatie van Hyloris over de deal niet strookt met uitspraken van de top van het bedrijf.

Begin juli besloot Hyloris om de bedrijfsdirectie grondig dooreen te schudden. De financieel directeur en de verantwoordelijke voor juridische zaken werden bedankt en hoofdaandeelhouder en ceo Stijn Van Rompay kreeg een co-ceo naast zich, in afwachting van de aanstelling van een nieuwe topman.

FSMA zet haar administratieve sanctieprocedure over de deal met het Nederlandse farmabedrijf voort. De beursnotering van Hyloris blijft geschorst tot het bedrijf maatregelen neemt.

Strafrechtelijk onderzoek gevraagd naar Hyloris. De Standaard, 1 augustus 2024, 16.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo