Europese economie veert op dankzij Olympische Spelen

De economische groei in de eurozone is in augustus opgekrikt door de Olympische Spelen in Parijs. Die stimulus is tijdelijk , waarschuwen economen.

De Europese economie veert op nadat de groei in juli bijna tot stilstand is gekomen. Dat blijkt uit een maandelijkse peiling van het onderzoeksbureau S&P Global bij zowat 5.000 ondernemingen uit de eurozone. De PMI-indicator, die het sentiment van de aankoopdirecteurs van grote ondernemingen meet, stijgt met 1 punt naar 51,2 punten. Een score boven 50 punten wijst op een toename van de activiteit in de privésector. Economen hadden een score van 50,1 punten voorspeld.

Opvallend is dat de verbetering van de economische conjunctuur vooral toe te schrijven is aan de sterke groei van de Franse dienstensector. ‘Dat is wellicht te danken aan de Olympische Spelen in Parijs’, zegt Cyrus de la Rubia. Hij is de hoofdeconoom van Hamburg Commercial Bank en werkt mee aan de enquête. Onder meer de horeca in Parijs profiteerde van de vele buitenlandse bezoekers die naar de Franse hoofdstad reisden voor de Spelen. Daardoor boekt de Franse economie in augustus de hoogste groei in anderhalf jaar.

De andere resultaten van de peiling zijn veel minder goed. De Duitse economie krimpt meer dan in juli, en de activiteit van de Europese industrie blijft sterk dalen. De industriële productie zakt voor de 17de maand op rij. De concurrentiekracht van de Europese industrie staat onder druk, onder meer omdat de energieprijzen veel hoger zijn dan in de Verenigde Staten en omdat China massaal zijn industrie subsidieert. Er zijn geen aparte resultaten voor België, omdat S&P Global geen bedrijven uit ons land ondervraagt.

Over de evolutie van de prijzen en kosten biedt de enquête goed en slecht nieuws. De stijging van de aankoopkosten vertraagt, maar de ondernemingen verhogen hun verkoopprijzen meer dan vorige maand. De la Rubia focust op het positieve. ‘De vermindering van de kostendruk versterkt de argumenten voor een renteverlaging van de Europese Centrale Bank (ECB) in september.’ Hij veronderstelt blijkbaar net als de ECB dat de bedrijven niet duurzaam hun winstmarges zullen verhogen.

Weinig hoopgevend

De opleving van de Europese economie is wellicht tijdelijk, omdat de positieve impact van de Olympische Spelen snel zal uitdoven. Weinig hoopgevend is dat de bestellingen bij de ondernemingen voor de derde maand op rij dalen. ‘Het is twijfelachtig of het positieve momentum de komende maanden zal aanhouden’, zegt De la Rubia. ‘Het is waarschijnlijk alleen een kwestie van tijd voordat de problemen van de industrie beginnen te wegen op de activiteit van de dienstensector.’
ING-econoom Bert Colijn sluit zich daarbij aan. ‘De hoop op een snel herstel lijkt voorbarig. Buiten de sprong van de Franse dienstensector zijn er niet veel redenen om te denken dat de groei opveert.’

Het vooruitzicht dat de economische groei zal terugvallen verhoogt de druk op de ECB om de rente verder te verlagen. ‘De recente toename van de neerwaartse risico’s voor de groei in de eurozone versterken de argumenten voor een renteverlaging in september’, zegt de Finse ECB-bestuurder Olli Rehn. ‘De voorwaarde is dat de daling van de inflatie doorzet.’ De sterke vertraging van de loongroei in de eurozone (zie inzet) suggereert dat dat het geval is.

VERVENNE, W. Europese economie veert op dankzij Olympische Spelen. De Tijd, 23 augustus 2024, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo