Boetes van 47 miljoen voor bewakingskartel van ex- ceo Bpost

De Belgische Mededingsautoriteit (BMA) heeft een boete van 47 miljoen euro opgelegd aan Securitas, G4S en Seris voor kartelvorming. Het onderzoek leidde destijds tot het ontslag van ceo Jean-Paul Van Avermaet bij Bpost. Die was jarenlang topman bij G4S in België.

Volgens de BMA maakten de drie bewakingsbedrijven zich schuldig aan “prijsafspraken, afstemming bij openbare aanbestedingen en andere contracten en niet- afwervingspraktijken” (afspraken om elkaars personeel niet af te snoepen, red.) in de periode van 2008 tot 2020. De betrokken bedrijven erkenden hun deelname aan de inbreuk en aanvaardden de voorwaarden van de schikking die het auditoraat van de BMA voorstelde.

“Het gaat over zware en langdurige kartelpraktijken, waarbij de grootste spelers in de beveiligingsindustrie op verschillende manieren de concurrentie tussen hen beperkten, ten nadele van klanten en de hele economie”, schrijft de BMA in een bericht. “Dit soort van praktijken vormt de ernstigste vorm van inbreuken op de mededingingsregels.”

Zo pasten de drie bedrijven minimumtarieven toe voor bewakingsagenten en maakten ze afspraken over de toewijzing van bepaalde aanbestedingen en contracten. Ze sloten niet alleen overeenkomsten om al dan niet in te schrijven op bepaalde aanbestedingen, maar spraken ook af om contracten bij dezelfde leverancier te behouden. Ze spraken ook onderling prijzen af.

Immuniteit

Ten slotte beloofden ze om elkaars werknemers niet af te snoepen. Voor het eerst maakt de BMA duidelijk dat ook zulke afspraken over personeel “onaanvaardbaar zijn, gezien de nadelige effecten voor de werknemers en voor een goede werking van de economie”. In Europa is er een groeiend aantal zaken die duidelijk maken dat zulke praktijken onwettig zijn.

Securitas is wel schuldig bevonden, maar hoeft geen boete te betalen in het kader van de clementieregeling. Wie als eerste zijn betrokkenheid bij een kartel opbiecht en meewerkt aan het onderzoek, kan vrijgesteld worden van geldboetes. Omdat G4S en Seris ook gebruikmaakten van die regeling, maar pas in tweede en derde orde, kregen zij forse kortingen. Doordat ze een schikking aanvaard hebben, krijgen ze nog 10 % korting. Daardoor kreeg G4S een verminderde boete van bijna 36 miljoen euro en Seris van 11 miljoen euro.

Elf natuurlijke personen hebben om immuniteit van vervolging gevraagd en ook gekregen. Zij zijn niet schuldig. Eén persoon kan wel nog schuldig bevonden worden aan kartelvorming en een individuele boete krijgen. Volgens onze informatie gaat het om ex-G4S-manager Jean-Paul Van Avermaet, die als ceo van BPost ontslag moest nemen toen het onderzoek aan het licht kwam. Eerder raakte bekend dat Van Avermaet onder meer vergaderde met de ceo’s van Securitas en Seris toen hij nog bij G4S werkte. In Zaventem werden onder andere verboden marktafspraken gemaakt.

CARPENTIER, N. Boetes van 47 miljoen voor bewakingskartel van ex- ceo Bpost. De Standaard, 4 juli 2024, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo