Mobiele data werden voorbije vijf jaar goedkoper

De nieuwe telecomspeler Digi Belgium moet de markt nog betreden, maar de aangekondigde komst leidde de voorbije jaren al tot goedkopere mobiele data.

De afgelopen vijf jaar werd surfen op het internet via mobiele abonnementen goedkoper. Dat blijkt uit cijfers van het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT), dat de prijs van de goedkoopste mobiele abonnementen onderzocht. Wie op zoek is naar een abonnement met meer dan 5 gigabyte (GB) aan mobiele data, profiteert het meest van de concurrentiestrijd tussen de verschillende telecomoperatoren. Voor die consumenten daalde de prijs en steeg het aanbod.

In de afgelopen vijf jaar zijn de prijzen van de goedkoopste internetabonnementen gelijk gebleven of gedaald. De minimumprijs voor een abonnement met 1, 2 of 5 GB mobiele data bleef gelijk, maar de laagste prijzen voor een abonnement vanaf 5 GB mobiele data zijn gedaald. Terwijl consumenten in 2019 minimaal 27 euro per maand betaalden voor een abonnement met 10 GB mobiele data, betalen ze nu maandelijks 15 euro.

Daarnaast hebben telecomoperatoren de afgelopen jaren ingespeeld op de groeiende vraag naar meer mobiele data. In 2019 moesten consumenten zich nog tevredenstellen met maximaal 20 GB aan mobiele data, maar tegenwoordig bieden vrijwel alle merken abonnementen aan met veel grotere databundels, sommige zelfs tot 300 GB. Ook de prijs van die abonnementen is gedaald.

“Ongezien lage prijzen”

De aangekondigde komst van de vierde netwerkoperator Digi Belgium (naast Proximus, Telenet en Orange), die gepland staat voor deze zomer, liet zich al voelen in de prijzen, aldus het BIPT. Digi belooft “ongezien lage prijzen” en dwingt zo bestaande mobiele operatoren om ook aantrekkelijke prijzen te bieden als ze concurrentieel willen blijven.
Maar in vergelijking met de omringende landen zijn de mobiele diensten in België nog steeds duur, zo blijkt ook uit het uit de internationale prijzenstudie van
het BIPT van december 2023. Vooral wie heel weinig of heel veel mobiele data gebruikt, betaalt in België meer dan in andere landen.

VERPLANCKE, E. Mobiele data werden voorbije vijf jaar goedkoper. De Standaard, 28 mei 2024, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo