ECB hint op renteverlaging in juni

De Europese Centrale Bank zit op koers om volgende maand de rente te verlagen, maar het is niet de voorbode van een verregaande versoepeling daarna, zegt hoofdeconoom Philip Lane.

Nadert de Europese Centrale Bank het punt waarop ze de strijd tegen de inflatie wint en de rente weer kan verlagen, wat zuurstof zou geven aan de financiële markten en investeerders? In een interview met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt Philip Lane, de hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank, voor een te groot optimisme, al bevestigt hij dat er ruimte is om een eerste stap te zetten.

‘De beste manier om dit debat te schetsen is dat we nog het hele jaar lang restrictief moeten zijn’, zegt Lane, waarmee hij aangeeft dat de rente niet snel ingrijpend kan dalen. ‘Maar binnen die zone van restrictie kunnen we wel een beetje naar beneden bewegen.’

Gevraagd naar het vooruitzicht voor het rentebesluit van 6 juni zegt Lane dat, grote verrassingen buiten beschouwing gelaten, er voldoende argumenten zijn om het topniveau van restrictie – dus de hoge rente – weg te nemen.
Daarmee bevestigt hij dat de ECB op het punt staat de rente te verlagen, eerder dan de Amerikaanse Federal Reserve of de Bank of England. In de markt wordt verwacht dat de Europese beleidsrente volgende week met 25 basispunten zal dalen.

Nochtans zijn er twee bezorgdheden. In Europa zijn de lonen aan het groeien, wat normaal opnieuw tot inflatie leidt. En als Europa de rente verlaagt, maar de VS niet, kan dat leiden tot een daling van de koers van de euro, waardoor de import van dollarproducten duurder wordt en op die manier de inflatie weer stijgt.

Lane antwoordt dat de ECB zelf ook de lonen monitort en nog altijd de groei van die lonen ziet afremmen. ‘Dat is essentieel’, zegt hij. Wat de impact van een goedkopere euro betreft, merkt hij op dat er ‘heel weinig beweging’ in die richting is. Mocht er een significante koersval komen, moet die wel in rekening worden gebracht, besluit hij.

HAECK, B. ECB hint op renteverlaging in juni. De Tijd, 28 mei 2024, 22.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo